L’altre Portal de Quart… a Itàlia.

Si viatgem a la ciutat italiana de Nàpols, probablement visitarem un dels seus monuments més emblemàtics, el Castel Nuovo.

Aquest castell-palau va ser residència d’Alfons V el Magnànim, monarca de la Corona d’Aragó en el segle XV, qui va conquerir la ciutat per a la Corona l’any 1442.

Una de les parts més cridaneres d’aquest castell és el seu magnífic Arc Triomfal, construït precisament per commemorar la conquesta de la ciutat per Alfons V. En contemplar aquest Arc, amb les dues torres cilíndriques situades als seus costats, serà molt difícil per a molts valencians evitar que ens vinguen al cap les Torres de Quart de València.

La seua semblança és, certament, extraordinària, però alhora gens casual.

Perquè el mestre picapedrer Francesc Baldomar, l’arquitecte que va dissenyar i construir en bona part les aqueste torres, va inspirar el seu disseny precisament en les torres cilíndriques del Castel Nuovo.

De fet, el seu Arc triomfal va ser obra de l’arquitecte mallorquí Guillem de Sagrera, autor també de la Llotja de Palma, de gran paregut i inspiradora al seu torn de la Llotja de València.

Hi adjunte a continuació sengles fotografies de les torres de Quart de València i de les del Castel Nuovo de Nàpols, en què podreu apreciar la seua extraordinària semblança:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

L’edifici del carrer Colom de València, inspirat en el Portal de Quart.

Un modern edifici situat a l'artèria comercial més important de la ciutat, inspirat en l'històric portal de Quart de la muralla de València...

La porta Soprana de Gènova, inspiració per al portal de Quart?

Les similituts existents entre la porta Soprana de Gènova i el portal de Quart de València, fan entreveure una possible inspiració de Baldomar en la seua construcció...

Els forats del Portal de Quart.

Els forats que podem observar a la façana del portal de Quart, ens parlen dels setges militars patits per la ciutat al llarg de la seua història...

El Portal de Quart. I perquè “de Quart”?

El curiós origen romà del nom de les Torres de Quart...

La falsa escala gòtica del Portal de Quart, i el desaparegut Palau de Parcent.

Una curiositat d'una de les grans Portes de la muralla de la València medieval...

La curiosa aparició i desaparició periòdica dels merlets del Portal de Quart.

Si observem fotografies i gravats històrics de la Porta de Quart, trobarem desconcertats l'absència i presència periòdica dels seus merlets. Perquè s'ha produït aquest curiós fet?...