Què fa una muntanyeta en els jardins dels Vivers, en una ciutat plana com València?

Si passegem per dins dels jardins de Vivers, podrem observar, just al costat de la reixa que dóna a l’avinguda del General Elio, una xicoteta muntanyeta enjardinada, a la qual es pot pujar per unes escales.

A primera vista pot sorprendre l’existència d’aquesta elevació en un lloc tan pla com és la ciutat de València. Però el seu origen, en oposició al què molts potser poden pensar, no és natural, sinó artificial. I a continuació explicaré el perquè.

En un parell d’apunts anteriors havia parlat de les circumstàncies que van envoltar la desaparició de l’antic Palau Reial de València, ocorreguda l’any 1810, i de la enorme pèrdua patrimonial que aquest fet va suposar per als valencians.

Ací teniu un gravat d’aquell magnífic palau:

 

Acabada l’ocupació napoleònica de la ciutat, l’any 1814 el llavors Capità general de València, Francisco Javier Elío, va ordenar amuntegar les runes de l’enderrocat palau en el seu antic pati, i va formar amb ells dos menuts turons que va envoltar de d’arbusts i de flors.

 

Posteriorment ambdós turons es van unificar en una muntanyeta. Precisament aquest es l’origen d’aquesta colina o monticle, anomenat per raons òbvies com a Muntanyeta d’Elio. Cal dir que abans era prou més gran que la que coneixem actualment, ja que una part d’ella va desaparèixer quan es va obrir l’avinguda que porta el nom d’aquest general.

Com a curiositats puc dir que el General Elio, un dels principals responsables en la repressió absolutista de la restauració borbònica de Ferran VII a Espanya, va qualificar la demolició del Palau del Real com un gran disbarat, afegint-hi que va ser provocat pel «desig de destruir tot el que fera olor a monarca». De fet el seu primer desig va ser la seua reconstrucció, però diversos inconvenients van impedir la seua voluntat de fer-ho.

Paradoxalment aquest general va morir executat després del triomf de la Revolució Liberal de 1820, precisament just al costat de la muntanyeta que porta el seu nom.

Ací teniu un gravat de la seua execució a garrot vil el 4 de setembre de 1822, on es pot observar a la dreta la muntanyeta:

 

Adjunte a l’apunt una visió aèria de la zona de Vivers on es troba aquesta muntanyeta, perquè pogueu localitzar-la amb facilitat, així com una fotografia de la mateixa:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

El Garatge Guimerà, un garatge d’un altre temps.

Una garatge que ha desafiat impassible el pas del temps...

Els antics panells ceràmics de Philips.

Els únics panells ceràmics publicitaris que romanen a València...

La “finca dels collons” de València.

La finca que deixava bocabadats a molts dels viatgers que arribaven a València per l'Estació del Nord...

La font viatgera del Monestir de la Valldigna.

Una antiga font que va viatjar entre Simat de la Valldigna i València...

Les fonts “franceses” de València.

Les fonts "franceses" van ser de les primeres instal.lades a la ciutat després de l'arribada de l'aigua potable...

Els antics cantons arrodonits del centre històric de València.

Perquè els cantons dels antics palaus nobiliàris s'arredonien?