Un recorregut pel Mercat de Colom, una joia del Modernisme valencià.

El Modernisme és el terme amb el qual es coneix el moviment artístic que es va estendre a cavall entre els segles XIX i XX.

Va ser un moviment que va trencar amb estils precedents. Fugia de la linealitat de formes i es basava molt en els elements vegetals que es poden trobar a la natura. La utilització de nous materials com ara el ferro forjat, el vidre i la ceràmica, desenvolupats arran de l’evolució industrial, va ser també un altre de les seus trets distintius.

Aquest moviment fou impulsat per una nova classe social que va sorgir durante el segle XIX, la burgesia, què va voler reivindicar la seua presència a la societat també a través d’un estil artístic distintiu propi.

A València, a més, es va desenvolupar un corrent amb una sèrie de característiques pròpies, molt associades als elements propis de la terra, per la qual cosa s’ha arribat a conèixer-lo com el Modernisme valencià. Elements tan característics de València com l’horta, les falleres, les taronges i els pescadors, entre d’altres, hi apareixen representats a través de mosaics i trencadísos de colors, escultures i ornaments florals.

València alberga nombrosos edificis d’arquitectura modernista per tot arreu de la ciutat, però fonamentalment en Ciutat vella i en els barris de l’Eixample, indret aquest últim que va viure un espectacular creixement urbanístic propiciat per la desaparició de la muralla tardomedieval a mitjans del segle XIX, i per esdeveniments tan importants com l’Exposició Regional de 1909, que va suposar un important impuls urbanístic per a la ciutat.

Un d’aquests edificis, dels més importants i representatius de l’Eixample, és el Mercat de Colom, obra de l’arquitecte saguntí Francisco Mora Berenguer.

La nova burgesia que es va establir en aquest barri el va reclamar com a propi, en contraposició al què s’estava construint en aquella mateixa època a la plaça del Mercat de la ciutat, el Mercat Central, que era més propi de les classes populars que habitaven majoritàriament en el casc històric.

Mercat de Colom.

Vos propose ara fer un interessant recorregut fotogràfic per aquest mercat, a través d’un interessant vídeo confeccionat per Tono Giménez, el qual vos permetrà conèixer tot l’art que alberga aquesta construcció modernista, com ara la ceràmica de reflex daurat eixida de la històrica fàbrica de la Ceramo de Benimàmet.

Una meravella de la qual hem d’estar ben orgullosos tots els valencians.

Ací teniu l’enllaç a aquest video:

Gaudiu-lo!

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Un recorregut pel Modernisme Vienés a València.

Un recorregut per la magnífica arquitectura modernista d'estil vienès de València...

Un curiós timbre modernista a l’Eixample de València.

Casa Ferrer, el millor exemple d'arquitectura modernista sezessionista a València, ens mostra el concepte de modernisme total...

La construcció de l’Eixample de València.

Quan la muralla medieval que envoltava València va ser enderrocada, va començar l'expansió urbanística de la ciutat. L'anomenat Eixample...

L’arquitectura medievalista fantàstica de José Manuel Cortina.

La seua obra arquitectònica no deixa indiferent a ningú que la contempla. Dracs i diferent elements del medievalisme fantàstic estan presents per tot arreu dels seus edificis...

La desaparició de Casa Oroval, una altra joia de l’arquitectura modernista.

La manca de sensibilitat artística i l'especulació urbanística, va ser un combinat letal que va acabar amb una bona part del patrimoni arquitectònic de València...

Els Tinglados del port de València, un tresor modernista desconegut.

Molt desconeguts, fins i tot per al propis valencians de la ciutat de València. Ací teniu un interessant video sobre la seua història i funcions, que vos sorprendrà...