Una torre de la muralla tardomedieval, dins d’un túnel de trànsit de cotxes.

Si conduïm el cotxe pel túnel que uneix els carrers de Guillem de Castro amb Blanqueries, en la marginal dreta del llit del Túria, en el moment que comencem a eixir del túnel per a continuar cap a la porta dels Serrans, si ens fixem be “amb ulls curiosos”, observarem adossada a la paret dreta, sobre l’asfalt, una curiosa pedra d’una bona mida de forma rectangular, lleugerament bombada.

Potser diverses vegades haurem passat per aquest indret, i ens haurà passat desapercebuda. O potser no. En tot cas, cal dir que aquest element forma part d’una torre de la muralla medieval que hi aparegué quan el túnel va ser construït, i que el Servei d’Arqueologia municipal va estimar oportú preservar, encara que a hores d’ara no hi haja cap senyalització enlloc que indique la seua procedència.

En aquesta vista aèria de Google Maps, he assenyalat la seua ubicació exacta, per a què pugau localitzar-la fàcilment:

Aquesta torre, situada just al costat del desaparegut Portal Nou, era la primera de la muralla en direcció cap a la Porta dels Serrans.
En un apunt que vaig publicar fa un parell de setmanes, vaig parlar de la troballa dels fonaments d’una altra torre de la muralla tardomedieval que es va produir durant la realització d’unes obres municipals de canalització de l’aigua potable. Aquesta troballa s’ubica molt a prop d’on es troba la torre de la que estic parlant en aquest apunt.

En la fotografia de capçalera d’aquesta entrada, podeu veure el tros de la torre, que són també visibles des de la barana de dalt, situada en els jardinets de la vora del riu. Hi adjunte a continuació una altra fotografia presa de més a prop:

Adjunte també a l’apunt una representació del mapa històric de la ciutat de 1704 fet pel Pare Tosca, on hi he assenyalat amb una fletxa quina era aquesta “torre del túnel”, què es trobava situada just al costat del desaparegut Portal Nou:

Compartir aquesta publicació

Publicacions relacionades

L’únic llenç de muralla medieval cristiana existent a València.

La muralla tardomedieval cristiana que envoltava València, va desaparèixer a partir de l'any 1865. Només un llenç hi va sobreviure...

Un forat en la muralla islàmica de Balansiya?

Un forat en l'antiga muralla islàmica de València. Quina utilitat podria tindre?...

L’únic llenç de la muralla islàmica de València conservat amb el seu pas de ronda.

El pas de ronda sobre la muralla islàmica de Balansiya...

Un antic document gràfic únic, què ens mostra com era l’antiga Porta de la Mar de la muralla de València.

Un extraordinari document gràfic ens mostra com era l'antiga Porta de la Mar de la muralla tardomedieval de València...

Podem reconèixer el traçat de les tres muralles històriques de València en el parcel·lari urbanístic actual de la ciutat?

Al llarg del seus més de dos mil.lenis d'existència, la ciutat ha tingut tres muralles diferents per protegir-la...

La impressionant muralla d’onze metres d’alçada que envoltava la València islàmica.

Una muralla que degué de semblar inexpugnable als ulls dels que volien conquerir Balansiya...