Un forat en la muralla islàmica de Balansiya?

Fa un temps vaig publicar un article que parlava de la presència d’un llenç i una torre de l’antiga muralla islàmica de Balansiya, que actualment serveix de mitgera a una antiga casa nobiliària del carrer Portal de Valldigna del barri del Carme.

Ací podeu trobar l’enllaç a aquell article, del qual recomane la seua lectura abans de continuar amb la del present article:

A hores d’ara la planta baixa d’aquest habitatge es troba ocupada per una empresa organitzadora d’esdeveniments. El seu pati interior apareix tancat per la pròpia muralla, que com he indicat ades fa de mur mitger.

Muralla islàmica, que fa de mur mitger (Fotografia pròpia)

El llenç de muralla conservat continua per l’interior de l’habitatge. Dins de l’habitatge podem trobar un curiós rebaix en la muralla a la seua part inferior, com una mena de cova menuda d’aproximadament un metre de profunditat on s’ha habilitat un espai amb coixins per seure’s o estirar-se amb comoditat. Es desconeix quina funció original tingué aquest rebaix i quan va ser realitzat.

Volia arribar a esdevenir una porta no autoritzada de la muralla, oberta quan deixà de tindre una funció defensiva després de ser construïda la muralla cristiana?

O potser simplement es va voler habilitar un espai afegit a l’habitatge, guanyant espai en el gruix de la potent muralla, què arribava a tindre 2 metres i mig d’espesor?

Rebaix en la muralla islàmica (font: La Muralla Valencia).
Una altra vista del rebaix en la muralla musulmana (Fotografia pròpia).

Mai no podrem arribar a saber ni qui, ni quan ni el perquè es va realitzar aqueix rebaix, però la seua presència constitueix una curiositat més d’aquesta antiga muralla que va envoltar la València andalusina fa mil anys.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

L’únic llenç de muralla medieval cristiana existent a València.

La muralla tardomedieval cristiana que envoltava València, va desaparèixer a partir de l'any 1865. Només un llenç hi va sobreviure...

La Muralla islàmica sota l’antiga Universitat de València.

L'antiga muralla que envoltava la Balansiya andalusí, s'ens apareix de nou en els fonaments de l'antiga Universitat de València...

L’únic llenç de la muralla islàmica de València conservat amb el seu pas de ronda.

El pas de ronda sobre la muralla islàmica de Balansiya...

Els forats de la tàpia utilitzada per construir la muralla islàmica de València.

Encara podem observar la tècnica constructiva que es va utilitzar per a fer una muralla feta fa mil anys...

La “font islàmica” de la plaça de Nàpols i Sicília.

Un testimoni del passat islàmic de la ciutat...

Un edifici construït en el buit deixat per l’antiga muralla islàmica de València.

Un testimoni més de l'antiga muralla que va envoltar la València islàmica...