05:10 - jueves, 5 octubre 2023

Información y noticias de la provincia de Valencia

Les germanetes dels Ancians Desemparats celebren demà la festa de la seua fundadora

La congregació de les Germanetes dels Ancians Desemparats, que les seues més de 2.200 religioses a tot el món atenen en l’actualitat a més de 20.000 majors sense recursos en un total de 204 asils, commemorarà demà, dissabte, en tots ells la festivitat de la seua fundadora, Santa Teresa de Jesús Jornet (Aitona, Lleida,1843-Llíria, València,1897).

Santa Teresa de Jesús Jornet, les restes mortals de la qual es troben en la Casa Generalicia de la congregació a València, on va fundar el seu primer asil, compte des d’enguany també amb un museu en la seua casa natal en la localitat lleidatana d’Aitona.

A València les religioses celebraran demà, dissabte, la festivitat de la fundadora amb una missa solemne a les 10,45 hores, en l’església de la seua Casa Generalicia presidida pel bisbe valencià monsenyor Vicente Juan Segura, titular de la diòcesi d’Eivissa, segons fonts de la congregació.

A més, enguany es compleix el 40 aniversari de la seua declaració pel papa Pablo VAIG VEURE com a patrona de l’ancianitat a Espanya, títol assumit també des de llavors per dotze països iberoamericans.

Museu en la seua casa natal

Des del passat 9 de gener, quan es commemora la data del naixement de Santa Teresa de Jesús Jornet, està obert un museu dedicat a ella en la seua casa natal, situada en la localitat d’Aitona (Lleida), en el carrer que ara porta també el seu mateix nom, on es pot veure l’habitació on va nàixer i “una vitrina que conté relíquies de la santa i una carta autògrafa”.

Els visitants també poden veure en la casa museu: “un lagar on es trepitjava el raïm que ha sigut conservat en la planta baixa, i apers de llaurança, ja que la fundadora era d’una família de pagesos”. A més “es pot veure un audiovisual sobre la vida de Santa Teresa de Jesús Jornet”, segons les mateixes fonts.

Atenen a més de 20.000 ancians sense recursos en 204 asils

Santa Teresa de Jesús Jornet, sent mestra, va fundar en 1872 la congregació en Barbastro (Osca), quan tenia 30 anys, juntament amb el sacerdot Saturnino López Novoa. Al cap de pocs mesos va obrir el seu primer centre a València, en la plaça de l’Almoina, el maig de 1873.

Va ser canonitzada el 27 de gener de 1974 pel papa Pablo VI qui també la va proclamar patrona de l’ancianitat a Espanya en 1977, títol que posseeix en dotze països iberoamericans.

A Espanya, Santa Teresa de Jesús Jornet és titular de dues parròquies, una a València i una altra a Lleida, que van ser erigides després de ser canonitzada. A més, és titular d’altres quatre parròquies en països de Sud-amèrica.

En l’actualitat, un total de 2.200 religioses Germanetes dels Ancians Desemparats atenen a més de 20.000 ancians sense recursos en 204 asils i residències en 21 països a Europa, Iberoamèrica, Àfrica i Àsia.

A la Comunitat Valenciana la congregació compta amb 120 religioses que atenen, juntament amb 500 empleats i “nombrosos voluntaris” a 1.500 persones majors. A més de la Casa General i la llar Santa Joaquim i Santa Ana a València, les Germanetes tenen cases en les localitats de Burjassot, Alzira, Xàtiva, Oliva, Sagunt, Sueca, Requena, Llíria, Massarrojos, Alcoi, Xixona, Elx, Monòver, Novelda, Villena, Castelló i Vinaròs.

Últimas noticias

Lo más leído

Contenido relacionado