El Portal de la Valldigna: un pas fet a la muralla islàmica de València.

Si decidim donar una passejada pel barri del Carme de València, és probable que ens trobem amb u dels llocs més pintorescs i de major significat històric de la ciutat: el Portal de Valldigna.

Ací podeu veure sengles fotografies, preses pel seus dos costats:

 

Probablement molts dels que esteu llegint aquest apunt haveu passat nombroses voltes per baix del seu arc. Però possiblement el que alguns de vosaltres no sabeu és que aquest portal no era en realitat “un portal” pròpiament dit. De fet no va ser construït com a tal, sinó que era el que a l’edat mitjana es coneixia a València amb el nom d’un “trench”, que vol dir textualment “un trencat” o “un forat”.

A l’igual que el que existia en l’actual carrer del Trench, quan la muralla àrab de la ciutat ho travessava, i del què vaig parlar en un apunt anterior.

El Portal de Valldigna va ser realment un pas que es va obrir a la muralla musulmana de València l’any 1400, per tal de comunicar la zona “cristiana” de la ciutat amb el barri islàmic, el qual es coneixia amb el nom de la “moreria”.


 

La moreria havia quedat originalment extramurs, en compliment dels acords que van signar en 1238 el rei Jaume I i el governant musulmà de la ciutat Zayyan. En aquests acords es permetia als musulmans quedar-s’hi, però fora del recinte emmurallat, que quedava reservat exclusivament per a cristians i jueus.
Molts musulmans van decidir abandonar la ciutat, però els que van decidir romandre-hi, van construir el barri extramurs de la moreria.

Quan a mitjans del segle XIV es va construir la muralla cristiana, la moreria, fins aleshores situada fora de la ciutat, passà a integrar-se dins d’aquesta.

Però la muralla islàmica, com una mena de “mur de Berlín”, dificultava molt la seua comunicació amb la resta de la ciutat. Per això es va decidir fer-li un “forat” a la muralla, que s’anomenà Portal de Valldigna per trobar-se molt a prop de la Casa procura dels monjos del Monestir de la Valldigna, localitzada en el carrer Landerer.

Per tant, ja sabeu que quan passeu per baix d’aquest portal, estareu realment travessant l’antiga muralla islàmica construïda en el segle XI, qualificada per algun cronista de l’època com “la més robusta i bella de tot Al-Andalús“.

 

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

L’únic llenç de muralla medieval cristiana existent a València.

La muralla tardomedieval cristiana que envoltava València, va desaparèixer a partir de l'any 1865. Només un llenç hi va sobreviure...

Un forat en la muralla islàmica de Balansiya?

Un forat en l'antiga muralla islàmica de València. Quina utilitat podria tindre?...

La Muralla islàmica sota l’antiga Universitat de València.

L'antiga muralla que envoltava la Balansiya andalusí, s'ens apareix de nou en els fonaments de l'antiga Universitat de València...

L’únic llenç de la muralla islàmica de València conservat amb el seu pas de ronda.

El pas de ronda sobre la muralla islàmica de Balansiya...

Els forats de la tàpia utilitzada per construir la muralla islàmica de València.

Encara podem observar la tècnica constructiva que es va utilitzar per a fer una muralla feta fa mil anys...

La “font islàmica” de la plaça de Nàpols i Sicília.

Un testimoni del passat islàmic de la ciutat...