La curiosa aparició i desaparició periòdica dels merlets del Portal de Quart.

El portal de Quart és un dels pocs elements que va romandre en peu després de l’enderrocament de la muralla tartdomedieval cristiana de València a mitjans del segle XIX.

Sense dubte molts de vosaltres haurem passat pels seus voltants en nombroses ocasions. Les seues fotografies, noves i antigues, i els seus gravats antics són fàcils de trobar en llibres històrics i també a Internet. Però hi ha un detall en ells en què potser pocs han reparat: els seus merlets.

Uns merlets que, depenent del període històric, han aparegut o desaparegut de les seues torres, com podem comprovar en fotografies i gravats antics. Podriem dir que d’ells que són una mena de “Guadiana”, que apareixen i desapareixen al llarg de la història.

Les torres, la construcció de les quals va encetar-se l’any 1441, van ser construïdes amb merlets. I ahi, a la seua terrassa, hi van romadre durant prop de 300 anys, fins a la Guerra de Successió, en què van ser destruïts a principis del segle XVIII, potser com a càstic que el rei Felipe V volgué donar als valencians per la seua fidelitat al bàndol austracista durant l’esmentada guerra.

I així van estar les torres sense merlets durant quasi altres 300 anys després d’aquella guerra, quan de nou van ser reposats en els anys 1950, recuperant així el portal el seu aspecte original.

Hi adjunte tres impressions que corresponen als tres períodes històrics esmentats ades. En la primera d’elles podem veure les torres com les va dibuixar el Pare Vicent Tosca en el seu famós plànol de principis del XVIII, just abans de la Guerra de Successió, on podem veure com encara tenien els seus merlets originals:

A continuació adjunte també una fotografia del portal de finals del segle XIX, en què s’observa sense els seus merlets:

I finalment una fotografia actual, posterior als 1950, ja amb els merlets recuperats:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

L’edifici del carrer Colom de València, inspirat en el Portal de Quart.

Un modern edifici situat a l'artèria comercial més important de la ciutat, inspirat en l'històric portal de Quart de la muralla de València...

La porta Soprana de Gènova, inspiració per al portal de Quart?

Les similituts existents entre la porta Soprana de Gènova i el portal de Quart de València, fan entreveure una possible inspiració de Baldomar en la seua construcció...

El “misteri” dels merlets apareguts i desapareguts del portal dels Serrans.

Resulta bén curiòs veure com apareixen i desapareixen periòdicament els merlets del portal dels Serrans de la muralla de València...

Tres genis de l’arquitectura gòtica a València, reunits a la seua Catedral.

El segle XV, Segle d'Or de l'antic Regne de València, va comptar amb els millors arquitectes del gòtic de l'època...

Els forats del Portal de Quart.

Els forats que podem observar a la façana del portal de Quart, ens parlen dels setges militars patits per la ciutat al llarg de la seua història...

L’arquitectura “medieval” a València del segle XIX, de José Aixà.

En el segle XIX i principis del XX, molts edificis medievals van ser "repristinats"...