Un antic rellotge de Sol, als Palaus dels Eixarchs.

En l’època de la mecanització i la digitalització, certs racons quasi oblidats que podem trobar passejant per València ens poden arribar a semblar realment anacrònics. Per exemple, aquells en què, miraculosament, encara podem trobar antics rellotges de sol en velles façanes que han resistit inalterables el lent discórrer dels segles.

En el terme municipal de València podem trobar fins a 35 rellotges de sol, alguns d’ells bastant recents de construcció. Però a Ciutat Vella només en són six els catalogats, tots ells de diversos segles d’antiguitat.

El més antic el trobarem al costat de la porta dels Apòstols de la Catedral, en una façana lateral del carrer Micalet. No tenim una data acurada de la seua construcció, però podria se tan antic com la pròpia Catedral.

Un altre el trobarem al campanar de l’església de Sant Tomàs, a la plaça de Sant Vicente Ferrer. El rellotge ens indica la data de la seua construcció: “ANY 1732”.

Un altre dels rellotges el podem trobar a la façana de l’església de Sant Joan del Mercat, dins del seu òcul de pedra. El podríem datar a principis del segle XVIII, que es quan es va construir la seua façana barroca. Són visibles les paraules “AVE MARIA”.

Al claustre renaixentista de l’església del Patriarca podem trobar-ne un altre, probablement datat en 1599 que és quan s’hi va construir.

Un altre d’ells, sobre el qual vaig escriure un apunt en aquesta pàgina fa unes setmanes, el trobarem sobre el desaparegut claustre del convent del Pilar. Un rellotge que, igual que el de l’església de Sant Tomàs, ens indica la data de la seua construcció: “ANYS 1759”. Ací teniu l’enllaç a aquell apunt:

L’antic rellotge de Sol del desaparegut Convent del Pilar.

L’últim d’ells és, amb tota seguretat, el menys conegut de tots els rellotges solars de Ciutat Vella. Es troba situat al jardí del darrere d’un dels palaus d’Eixarchs, uns habitatges d’origen gòtic reformats durant els segles XVIII i XIX. Aquests palaus es troben situats just a la fi de l’avinguda de l’Oest, molt a prop curiosament del rellotge de sol de l’església de Sant Joan del Mercat, ades esmentat.

El rellotge dels Eixarchs es troba pintat en la part superior de la paret que dona al jardí, en un estat de conservació molt deficient. La seua pintura original està pràcticament esborrada, tan sols s’hi poden observar-ne algunes traces del dibuix, encara que el gnomon (la vareta que projecta l’ombra) i l’escala horària encara hi romanen.

Hi adjunte a continuació unes fotografies on podeu veure el rellotge i alguns detalls d’ell, així com on localitzar-lo, per si vos bé de gust acostar-vos a veure-ho:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Els antics panells ceràmics de Philips.

Els únics panells ceràmics publicitaris que romanen a València...

La “finca dels collons” de València.

La finca que deixava bocabadats a molts dels viatgers que arribaven a València per l'Estació del Nord...

La font viatgera del Monestir de la Valldigna.

Una antiga font que va viatjar entre Simat de la Valldigna i València...

Les fonts “franceses” de València.

Les fonts "franceses" van ser de les primeres instal.lades a la ciutat després de l'arribada de l'aigua potable...

Els antics cantons arrodonits del centre històric de València.

Perquè els cantons dels antics palaus nobiliàris s'arredonien?

Una antiga Casa obrador que ha sobreviscut sense alteracions el pas del segles.

Una antiga Casa obrador conservada miraculosament tal com era originalment...