L’antic rellotge de Sol del desaparegut Convent del Pilar.

Aquesta setmana vaig publicar un apunt en què parlava de la desaparició del convent i del claustre del Pilar, conjunt que es situava entre la plaça del Pilar i el carrer Guillem de Castro.

Aquell magnífic claustre va ser enderrocat l’any 1964, després de deixar d’exercir la seua funció com a pati d’armes d’un aquarterament militar.

Tal com comentava en aquell apunt, les “empremtes” del perfil i dels arcs de la planta baixa i del primer pis del claustre són clarament visibles actualment. I ho són també des del carrer Guillem de Castro, per poc que alcem la mirada per damunt de la tanca metàl·lica del solar on s’hi trobava situat.

Ací podem una fotografia de la vista que ens ofereix des de Guillem de Castro:


Però cal dir que no solament aquestes “empremtes” han quedat visibles. Perquè hi ha un xicotet element arquitectònic del convent que, en estar situat a considerable altura, va escapar de l’enderroc del conjunt i s’ha conservat “miraculosament” fins als nostres dies. Es tracta d’un rellotge solar que es trobava situat per dalt del teulat del primer pis del claustre.

El rellotge es conserva en relatiu bon estat, acusant lògicament el pas del temps. Hi podem observar el seu dibuix original consistent en un marc ben delimitat i de diferent color al de la seua superfície interior, la seua escala graduada de ratlles pintades a la paret indicatives de les hores del dia, el seu any de construcció escrit a la part superior: “AÑOS 1759” es pot llegir, i el seu gnomon (paraula grega que significa “Guia” o “mestre“), que és la vareta l’ombra de la qual es projecta sobre l’esmentada escala graduada.

I és, a més, perfectament visible des de Guillem de Castro, la qual cosa és un regal per als nostres “ulls curiosos” si passegem per allà.

Una fotografia antiga del claustre, de les poques que s’hi conserven, casualment ens ho mostra també.

Podeu veure-ho amb detall en la fotografia de capçalera (gentilesa de Tono Giménez). I en les fotografies de a continuació podeu veure com trobar-lo des del carrer, així com uns detalls de la grafia de la seua data:

 

 

Com a curiositat, cal dir que tot just damunt d’aquestes grafies, hi podem veure-les representades també, però més esborrades i amb menor grandària.

En les següents fotografies podeu veure on es troben, i el seu detall:

 

I ací podeu veure la fotografia antiga del desaparegut claustre, on es pot veure el rellotge:

 

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Els antics panells ceràmics de Philips.

Els únics panells ceràmics publicitaris que romanen a València...

La “finca dels collons” de València.

La finca que deixava bocabadats a molts dels viatgers que arribaven a València per l'Estació del Nord...

La font viatgera del Monestir de la Valldigna.

Una antiga font que va viatjar entre Simat de la Valldigna i València...

Les fonts “franceses” de València.

Les fonts "franceses" van ser de les primeres instal.lades a la ciutat després de l'arribada de l'aigua potable...

Els antics cantons arrodonits del centre històric de València.

Perquè els cantons dels antics palaus nobiliàris s'arredonien?

Una antiga Casa obrador que ha sobreviscut sense alteracions el pas del segles.

Una antiga Casa obrador conservada miraculosament tal com era originalment...