Les primeres escales mecàniques d’Espanya, a València.

Galerias TodO, uns grans magatzems pioners a València, que van obrir les seus portes a l’avinguda de l’Oest en març de 1962, sempre va presumir d’haver portat a la nostra ciutat les sis primeres escales mecàniques instal·lades en un establiment comercial. Les havien muntat a la fàbrica de Macosa i van ser la gran sensació dels seus clients aquell any.

No obstant això, el seu gran competidor, Almacenes Gay, insistia que van ser ells els primers a instal·lar en els seus magatzems les primeres escales mecàniques de la casa Westinghouse el 31 de gener de 1962. Efectivament, sembla que per pocs mesos s’hi van avançar a Galeria TodO.

La realitat es que poc importava aquesta pugna d’imatge comercial per veure qui havia instal.lat a València les primeres escales mecàniques. Perquè tots dos es van enganyar.

Perquè en aquell moment, en l’any 1962, calia remuntar-se en el temps més de 50 anys per comprovar com durant l’Exposició Regional de 1909, de la qual havia parlat en l’apunt anterior, es va instal.lar a València la primera escala mecànica d’Espanya, i una de les primeres del continent europeu. Aquella escala mecanitzada fou una gran sensació per a expositors i visitants, i va constituir un gran avanç tecnològic per al seu temps.

El seu nom patentat era el de “Tapis roulant” (dit en francés), i consistia en una mena de cinta mecànica que s’instal·là en el lateral dret del Palau d’Indústries (el que actualment és l’edifici de la Tabacalera). Servia per a què les persones pujaren al primer pis pel “mòdic preu” de deu cèntims.

Aquella escala mecànica tenia un metre d’amplària per 25 de llarg, i s’elevava fins a una altura de cinc metres, disposant, a més a més, d’una barana de vidre i una coberta amb tendal per protegir a les persones que hi pujaven del sol i de la pluja. Fou, sense dubte, una de les principals atraccions i novetats d’aquella magnífica Exposició valenciana.

Adjunte a l’apunt una fotografia d’aquella escala mecànica, i una altra actual presa des del carrer Naturalista Rafael Cisternas, indicant-hi l’indret exacte on es trobava aquell ingeni mecànic adossat a l’actual edifici de la Tabacalera:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Els fanals de l’Exposició Regional de 1909.

Un recordatori d'aquella magnífica Exposició Regional de 1909...

Les torres del telefèric que travessava el llit del Túria fa més d’un segle.

Aquell telefèric, que va ser una veritable obra d'enginyeria per a aquella època, esdevingué una de les sensacions de l'Exposició Regional...

La primera muntanya russa a València, ara fa més d’un segle.

En aquells anys una Muntanya Russa, una cosa tan comú en els nostres parcs d'atraccions actuals, constituïa un desafiament tecnològic...

Un telefèric que creuava el llit del Túria, fa més d’un segle.

L'Exposició Regional de 1909 va representar per a València una gran fita arquitectònica, urbanística i tecnològica...

On estava l’entrada a l’Exposició Regional Valenciana de l’any 1909?

Va ser la porta principal d'entrada al recinte de la històrica Exposició Regional de 1909. Una Exposició que va capgirar el futur de la ciutat...