Els “pares” del Portal dels Serrans.

En un apunt anterior havia parlat de l’existència d’unes torres molt semblants a les de Quart de València, situades a la ciutat italiana de Nàpols.
Cal dir que també amb l’altre gran portal de la ciutat, el dels Serrans, passa alguna cosa semblant.

Postal antiga del portal dels Serrans.

La seua construcció va començar el 6 d’Abril de 1392 a iniciativa dels Jurats de la ciutat. L’edificació va ser dirigida per un dels grans arquitectes que va tindre València durant el màxim esplendor de l’arquitectura gòtica a la ciutat: el mestre picapedrer Pere Balaguer.

Se sap que a Pere Balaguer els jurats de València li van enviar a fer un viatge a terres del nord, fonamentalment a terres de Catalunya, per trobar un model de portal que li servira d’inspiració per construir la porta que temps més tard s’anomenaria dels Serrans.
Durant el seu viatge, l’arquitecte va trobar dues portes que li van servir per a aquest propòsit: la Porta de Sant Miquel, a la ciutat de Morella, manada construir per Pere el Cerimoniós l’any 1360, i la del Real Monestir de Poblet, construïda també en temps del mateix monarca. Podriem dir, per tant, que ambdues portes esdevingueren els “pares” de la nostra Porta de Serrans.

El resultat final de la construcció d’aquestes torres va ser un exemple molt modèlic i abundant. El nou portal es componia d’una portada formada per un arc de mig punt adovellat, que es trobava flanquejat per dues torres prismàtiques.
Malgrat el seu model tan genèric, l’interès especial d’aquestes torres es va trobar en les seues enormes dimensions, què van donar a la ciutat una imatge de gran monumentalitat en la seua entrada principal, una mena d’arc del triomf a una construcció de caire militar.

Hi adjunte a continuació unes fotografies de les tres torres, les dels dos “pares” i de la dels Serrans, en què es pot veure la semblança existent entre totes elles.

Porta Real del Real Monestir de Poblet
Portal de Sant Miquel, de la muralla de Morella.
Portal dels Serrans, València.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Les portes del “búnquer” del Portal dels Serrans.

Durant la Guerra civil espanyola, el portal dels Serrans esdevingué un veritable búnquer per protegir les obres del Museu del Prado procedents de Madrid...

El “misteri” dels merlets apareguts i desapareguts del portal dels Serrans.

Resulta bén curiòs veure com apareixen i desapareixen periòdicament els merlets del portal dels Serrans de la muralla de València...

Tres genis de l’arquitectura gòtica a València, reunits a la seua Catedral.

El segle XV, Segle d'Or de l'antic Regne de València, va comptar amb els millors arquitectes del gòtic de l'època...

La campana muda del Portal dels Serrans.

Què fa una campana muda a la façana del Portal dels Serrans?...

L’arquitectura “medieval” a València del segle XIX, de José Aixà.

En el segle XIX i principis del XX, molts edificis medievals van ser "repristinats"...

L’estranya desaparició de la portada gòtica del Convent de Jerusalem.

Aquesta portada gòtica era l'element arquitectònic més destacat del convent. Va ser desmuntada i emmagatzenada, però desprès ningú no va tornar a saber res més d'ella...