Un Sant Calze gravat a la Porta de l’Almoina de la Catedral?

En un apunt que vaig publicar en aquesta web fa un temps, havia parlat de l’existència d’una estrela de cinc puntes que apareix gravada en un carreu situat en un costat de la Porta romànica de la Catedral de València. 
Un pictograma del qual no coneguem amb seguretat, ni quina és la seua simbologia (encara que en el meu article n’apunte una hipòtesi), ni qui ni quan va ser gravat a la pedra.

Ací teniu l’enllaç a aquell apunt, per si vos ve de gust llegir-ho:

Però no és aquesta l’única curiositat que podem trobar gravada en els carreus d’aquest portal. Perquè aproximadament un metre més cap avall d’aquesta estrella, i també situat entre la porta i els brancals, podem observar una figura gravada que recorda molt a la forma d’un calze

En aquesta fotografia podeu veure on localitzar-lo exactament:

Localització del “calze” gravat a la Porta romànica de la Catedral (Fotografia pròpia).

Com molts sabeu, la catedral de València compta entre els seus tresors el que diuen va ser el Calze que va estar present al darrer sopar de Jesuscristo amb els seus apòstols.

El Sant Calze va arribar a la Catedral durant l’època del rei Alfons el Magnànim, l’any 1437. L’advocació que sempre hi ha hagut a València per aquest calze ha estat molt gran.

Podem suposar que quan els fidels es congregaven davant de la Porta de l’Almoina mentre aquesta romania tancada, a algú si li va ocórrer gravar la seua forma en un dels seus carreus com una manera de retre-li advocació, davant la impossibilitat de poder veure-ho o simplement acostar-s’hi en aquells moments.

De fet fins a l’any 1744 era costum que el Sant Calze s’hi utilitzara en els Oficis els Dijous i Divendres Sants.
Per descomptat, aquesta explicació és només una mera conjectura, però pense que bastant plausible degut a l’existència perfectament documentada del Sant Calze a la catedral de València des del segle XV.

Però aquest calze gravat no està sol. Perquè al seus voltants podem trobar diferents números gravats: el 1830 i el 180 a la seua dreta, i el 1731 just damunt d’ell, tal com podeu veure en la fotografia que hi adjunte a continuació:

El “calze” i els números gravats als seus voltants, a la Porta de l’Almoina (Fotografia pròpia).

En un estudi fet d’aquesta numerologia per Santiago Soler en el seu excel.lent bloc històric sobre la Catedral de València “Valentia Mediaevalis”, no va arribar-hi a cap conclusió. Aquests números, si els interpretem com a anys, no es poden relacionar tampoc amb cap esdeveniment rellevant esdevingut a la Catedral o a la ciutat. Per tant, continuen sent, junt al calze gravat, un xicotet enigma i una curiositat més, de les moltes que en té la Catedral.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Una curiosa rectificació en la construcció de la Catedral de València.

Una curiositat més de les moltes que té la Catedral de València...

El campanar del Micalet. I perquè del Micalet?

La curiosa procedència del nom del Micalet...

El fotògraf Jean Laurent i el curiós calze gravat en un carreu de la porta romànica de la Catedral de València.

Un curiós calze gravat a la porta romànica de la Catedral de València, retratat en una antiga fotografia...

El pont del carrer de la Barxilla, inspirat en un projecte de Miquel Àngel.

La sorprenent inspiració del disseny pont del carrer de la Barxilla...

El desaparegut fanal 529 de la Catedral de València.

El record d'un antic fanal d'enllumenat per gas, en una cantonada de la Catedral de València...

Podem imaginar-nos una Catedral de València sense la seua porta del Apòstols?

Va estar a punt de succeïr en el segle XVIII. Podriem haver tingut una Catedral de València sense la porta dels Apòstols...