Dos segles d’història d’una plaça que durant segles va ser un convent.

La remodelació de l’actual plaça de l’Ajuntament de València és, sense dubte, una de les assignatures pendents que tenim els ciutadans de la ciutat i els polítics que la governen.

Resulta molt evident, almenys per a molts de nosaltres, que el seu disseny i funcionalitat actual està lluny de convertir-la en la plaça ideal, en una plaça amable que fomente el passeig tranquil i el poder gaudir de manera reposada de la seua interessant i variada arquitectura.
Més ben al contrari, el seu disseny sembla pensat principalment per donar servei al trànsit rodat, públic i privat, que connecta una banda i l’altra del centre urbà o que cerca la proximitat i l’accés a les zones comercials que s’hi troben a prop.

Els vianants ens veiem així obligats a circular solament pels seus laterals, moltes vegades estrets i obligats a sortejar amb menys espai encara les taules de les terrasses allà instal·lades per alguns bars i restaurants.

Per extensió, el mateix podria dir de les altres dues grans places cèntriques de València, la de Sant Agustí i la de la Reina, totes elles espais urbans poc amables per a la ciutadania que accedeix a elles caminant o en bicicleta.

Estèticament la plaça de l’Ajuntament tingué un període d’esplendor en què, a més a més, era i exercia de Plaça Major de la ciutat.
La demolició de la plataforma elevada i del mercat de flors en el anys 1960 dissenyat per Javier Goerlich per convertir-la en aparcament va acabar amb aquella situació.

A continuació podeu veure sengles fotografies de l’abans i el desprès d’aquesta transformació, que va convertir la plaça en un mer espai de pas i connexió per als vehicles a motor:

 

Actualment, malgrat que l’espai central de la plaça (antic aparcament) s’ha peatonalitzat, passats més de 50 anys d’aquella desafortunada reforma, persisteix el seu impersonal i anodí disseny, tan diferent del que podem gaudir quan visitem les places majors d’altres importants ciutats espanyoles o europees.

Resulta curiós poder veure l’evolució històrica que ha sofert aquesta plaça en els darrers dos segles, en què ha passat de ser un espai ocupat per un gran convent, el de Sant Francesc, a ser la plaça principal de la ciutat. Per això vos adjunte un interessant vídeo que resumeix amb abundant material gràfic l’evolució de la plaça des de l’any 1840 fins als nostres dies, del qual vos recomane el seu visionat.

Ací teniu l’enllaç:
https://www.youtube.com/watch?v=SFzjntFiweE&app=desktop

Gaudiu-lo!

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

La “Tortada” de Goerlich, una plaça retrobada ‘a miquetes’.

Des de la seua desaparició l'any 1961, l'emblemàtica plaça de l'Ajuntament dissenyada per Goerlich ha anat apareixent 'a miquetes' en diversos indrets de la ciutat i dels seus voltants...

L’antiga “Tortada” de Goerlich, reapareix en un solar de València.

La famosa "Tortada" de Goerlich, derruïda ara fa 60 anys i que tots pensaven ja perduda per a sempre, reapareix ara tota amuntegada en un apartat solar de la ciutat...

El desafortunat bescanvi de la Fonda España per l’Edifici Eurotodo.

Una altra important pèrdua arquitectònica per a la ciutat, sobre la què es va edificar l'impersonal i anodí edifici Eurotodo...

Què va sobreviure a la desaparició de la “Tortada” de Goerlich?

Troballes de l'esquarterament de la "tortada" de la plaça de l'Ajuntament de Javier Goerlich...

L’època en què la plaça de l’Ajuntament de València esdevingué una “Tortada”.

Aquell disseny de la plaça de l'Ajuntament va ser pensat per a l'esplai dels ciutadans. En desaparèixer, la plaça esdevingué una rotonda per a vehicles, i així continua fins a hores d'ara...

Què feia un barri de pescadors al bell mig de la ciutat de València?

Un antic barri de Pescadors situat al costat de l'actual plaça de l'Ajuntament de València, al llarg de diversos segles? Potser molts de vosaltres ni ho haguéreu sospitat...