El molí islàmic més antic de tot l’Al-Àndalus, trobat a València.

Una de les falles més populars i antigues de València és la de la plaça de Na Jordana. Durant els dies de falles, un riu de gent recorre permanentment els carrers de Dalt i de Salvador Giner des del centre de la ciutat per veure aquest monument faller.

Probablement el que pocs dels que passen per ahi coneixen és que quan s’arriba al carrer Salvador Giner, just en el moment en què es comença a albirar la falla, a la nostra esquerra hi ha un solar tapiat a on es troba, ni més ni menys, un molí d’aigua de l’època musulmana de la ciutat que té més d’un mil·lenni d’antiguitat.

Aquell molí hidràulic, llavors situat en una horta extramurs de la ciutat islàmica, es trobava al costat d’un braç de la que actualment coneixem com la sèquia de Rovella, de la qual agafava l’aigua.

Vista del solar del carrer Salvador Giner, on podem veure les restes de l’antic molí islàmic

El molí va ser descobert en aquest solar l’any 1996, i la seua construcció està datada en l’època califal d’Al-Àndalus, en el segle X.
El fet que el descobriment s’haja realitzat a més de dos metres de profunditat del sol, i per baix d’un bona capa de fang, ens parla de que aquella instal.lació hidràulica, que es trobava situada molt a prop del Túria, va ser molt probablement destruïda i sepultada per una forta riuada que ho va inutilitzar per a sempre.

El molí, construït amb carreus romans reutilitzats, conserva dues càrcaves i compta encara amb la roda volandera, que assenyale en la fotografia i en el dibuix que hi adjunte a continuació amb unes a fletxes.

Càrcaves i roda volandera del molí hidràulic àrab
Roda volandera d’un molí hidràulic

El fet de què durant les excavacions arqueològiques s’haja trobat baix de la roda volandera un llum d’oli de cos circular i de piquera molt curta, va permetre als arqueòlegs datar-lo en l’època musulmana califal. Amb aquesta datació podem dir que aquest molí hidràulic és el més antic conegut de l’antic Al-Àndalus, amb uns 1.100 anys d’antiguitat, i també el primer testimoni material aparegut associat a la mil·lenària horta de València.

Malauradament l’estat actual del molí és de complet abandonament, trobant-se tot envoltat de brossa en un solar de titularitat privada, tot i gaudir d’un nivell de protecció com a Bé de Rellevància Local.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Un forat en la muralla islàmica de Balansiya?

Un forat en l'antiga muralla islàmica de València. Quina utilitat podria tindre?...

La Muralla islàmica sota l’antiga Universitat de València.

L'antiga muralla que envoltava la Balansiya andalusí, s'ens apareix de nou en els fonaments de l'antiga Universitat de València...

L’únic llenç de la muralla islàmica de València conservat amb el seu pas de ronda.

El pas de ronda sobre la muralla islàmica de Balansiya...

Els forats de la tàpia utilitzada per construir la muralla islàmica de València.

Encara podem observar la tècnica constructiva que es va utilitzar per a fer una muralla feta fa mil anys...

La “font islàmica” de la plaça de Nàpols i Sicília.

Un testimoni del passat islàmic de la ciutat...

Caminant actualment pels carrers de l’antic raval islàmic de la Boatella.

En València escara és possible passejar per la trama urbanística original creada fa quasi mil anys pels pobladors musulmans de la ciutat...