La falsa escala gòtica del Portal de Quart, i el desaparegut Palau de Parcent.

Si passegem pel costat del Portal de Quart, ho estarem fent per u dels monuments més representatius de l’època gòtica de València.

El Portal de Quart era una de les dotze portes que s’obrien en la muralla medieval cristiana de la ciutat. Va ser construïda entre els anys 1441 i 1460, segons projecte del què molts consideren va ser el millor arquitecte (o “mestre pedrapiquer”) del Segle d’Or valencià, Francesc Baldomar (amb permís de Pere Compte, el genial arquitecte que va construir la Llotja dels Mercaders).

Si volem pujar-hi per a veure-les per dins i accedir a la seua terrassa, ho haurem de fer per unes escales d’aparença antiga, que pel seu aspecte semblen indicar-nos que són de la seua primera època constructiva. Però res més lluny de la realitat.
Perquè aquestes escales d’accés a les torres van ser construïdes fa només quaranta anys, concretament entre 1976 i 1982, quan es va procedir a fer una restauració general del monument.

A continuació podeu veure sengles fotografies d’aquesta escala:

Les escales van ser fetes, amb bon criteri, en estil neogòtic, per tal de no desentonar amb l’estil arquitectònic original del monument.

En la fotografia que podeu veure a continuació, datada a finals del segle XIX, es mostra l’aspecte que tenia el portal amb tots els seus vans tapiats, en tindre en aquella època funció de presó. Es pot veure l’espai que a hores d’ara ocupa l’escala (assenyalat amb una fletxa), que llavors no existia:

Però per poder aconseguir la seua aparença d’antiguitat, per a construir-les es van emprar carreus de l’antic Palau de Parcent, que havia sigut enderrocat uns anys abans, concretament en 1965, i del què he parlat precisament en els dos apunts anteriors.

Definitivament són els únics testimonis que romanen d’aquell magnífic Palau: els carreus de l’escala de les Torres de Quart, i la seua porta principal que actualment serveix d’entrada al jardí de Parcent:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

L’edifici del carrer Colom de València, inspirat en el Portal de Quart.

Un modern edifici situat a l'artèria comercial més important de la ciutat, inspirat en l'històric portal de Quart de la muralla de València...

La porta Soprana de Gènova, inspiració per al portal de Quart?

Les similituts existents entre la porta Soprana de Gènova i el portal de Quart de València, fan entreveure una possible inspiració de Baldomar en la seua construcció...

Els forats del Portal de Quart.

Els forats que podem observar a la façana del portal de Quart, ens parlen dels setges militars patits per la ciutat al llarg de la seua història...

L’altre Portal de Quart… a Itàlia.

El sorprenent paregut entre la porta de Quart de la muralla de València i la porta d'entrada al Castel Nuovo de Nàpols, no és gens casual...

El Portal de Quart. I perquè “de Quart”?

El curiós origen romà del nom de les Torres de Quart...

La curiosa aparició i desaparició periòdica dels merlets del Portal de Quart.

Si observem fotografies i gravats històrics de la Porta de Quart, trobarem desconcertats l'absència i presència periòdica dels seus merlets. Perquè s'ha produït aquest curiós fet?...