La marquesina de l’antiga Estació d’Aragó de València, esdevinguda teulada d’una fàbrica.

L’antiga Estació d’Aragó de València, obra de l’arquitecte valencià Joaquin Maria Belda, va ser popularment coneguda també amb el nom d’Estació Xurra.

Fou inaugurada l’any 1902 com a estació terminal de la línia ferroviaria que unia València i Calatayud. L’estació havia estat edificada sobre un antic convent, el de Sant Joan de Ribera, que havia desaparegut quatre anys abans, l’any 1898.

Antiga estació d’Aragó de València (Font: AVAF).

Passades sis dècades, l’any 1968 l’estació va cessar la seua activitat, per la qual cosa sis anys més tard va desaparèixer en ser ser demolida. Sobre els terrenys que ocupava, amb la seua via de platges, es va obrir l’actual avinguda d’Aragó, una de les més amples de la ciutat, precisament per haver estat urbanitzada sobre una ampla platja de vies fèrries.

Antiga estació d’Aragó de València (font: Fotografia del Fondo d’E.Oltra).
Platja de vies de l’antiga estació d’Aragó, que desprès de la seus desaparició va donar lloc a l’actual Avinguda d’Aragó (Font: AVAF)

Construïda en un estil classicista, l’estació es componia d’un cos central de tres plantes amb nou obertures cadascuna. Als extrems sobreeixien dos cossos en forma de torres. L’edifici es rematava per una teulada tancada per una balustrada de pedra.

La seua volta-marquesina, molt similar a la llavors existent Estació del Nord, aleshores ubicada a l’actual plaça de l’Ajuntament, era una nau coberta a dues aigües de xapa ondulada, sense esqueixat en la seua conjunció amb l’edifici de viatgers.

Marquesina de l’antiga estació d’Aragó de València (Font: AVAF)

Presentava una franja coberta translluïda al seu inici. Els seus baixos eren de laterals oberts, formant dues volades que cobrien dos de les sis vies que tenia. Tenia dues andanes.

Aquella marquesina tenia una longitud de 140 metres per 40 metres d’amplada, amb un tancament parcial orientat cap al nord que era molt peculiar, ja que estava format per vidrieres de color que formaven la senyera valenciana i apareixia coronat per un escut gegantí de la ciutat de València format per dues peces foses.

Escut de València que coronava el tancament de l’antiga estació d’Aragó de València (Font: AVAF).

Quan va ser enderrocada l’any 1974, es va produir un fet molt atípic i curiós, del qual només se’n coneixen un parell de casos similars arreu d’Europa. Aquesta marquesina, després de ser desmuntada peça a peça, en comptes de ser ferrallada com era habitual, fou subhastada i finalment adjudicada a Álvaro Faubel, que era un dels fundadors de l’empresa de tractament de cacau Natra.

Estació d’Aragó i la seua marquesina de 140 metres de llargària (Font: AVAF).
Interior de l’estació d’Aragó, amb la seua marquesina (Font: AVAF, V.Ferrer).

Alvaro Faubel va donar-li un ús a aquella antiga marquesina, que no va ser un altre més que el d’utilitzar-la com a coberta per a una de les naus de la seua fàbrica, ubicada en terrenys de la localitat de Quart de Poblet. El baix cost de la seua adquisició i la rapidesa del seu muntage van ser factors clau a l’hora d’inclinar-se per una solució de nau prefabricada com era aquesta. Disortadament, els seus dos elements més característics com eren la vidriera policromada i l’escut del Cap i casal desaparegueren, fruit de l’adaptació a la seua nova funció.

Enderrocament de la estació d’Aragó i desmuntatge de la seua marquesina l’any 1974 (Font: Pàg. Arquitectura y empresa)

Se sap de la complexitat que va resultar el transport d’aquelles grans peces, amb un pes total d’unes set-centes tones, i de la minuciosa preparació fotogràfica que es va fer previament per a assegurar el correcte ensamblatge de tot el conjunt a la seua nova ubicació.

Actualment, desprès de la venda de la planta per part de Natraceutical a la multinacional francesa Naturex, empresa dedicada a la fabricació d’ingredients naturals d’origen vegetal, la nau amb l’antiga marquesina ferroviària forma part de les instal.lacions industrials d’aquesta empresa, anomenada en Espanya Naturex Iberian.

Vistes de l’antiga marquesina de l’estació d’Arago de València, esdevinguda teulada d’una nau de l’empresa Naturex, a Quart de Poblet (Font: Google maps).
Empresa Naturex i antiga marquesina de l’estació d’Aragó de València, a Quart de Poblet (Font: Google maps / Antoni Morellà)

És realment una sort que aquest element patrimonial de la ciutat no s’haja perdut i encara el puguem contemplar prop de València.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

La curiosa torre “de guaita” de l’avinguda dels Tarongers.

Un altre element més conservat, de la desapareguda Estació ferroviària d'Aragó...

La reixa exterior de la desapareguda Estació d’Aragó de València.

Un altre element característic més de la desapareguda estació d'Aragó, que es va lliurar de la desaparició...

Unes curioses torres situades a l’inici de l’avinguda d’Aragó de València.

Què fan tres curioses edificacions aïllades enmig de la rotonda de la plaça Saragossa de València?...