L’edifici del carrer Colom de València, inspirat en el Portal de Quart.

El carrer Colom de València és una de les principals artèries comercials de la ciutat. Construïda sobre el traçat de l’antiga muralla tardomedieval, s’estén des de la Porta del Mar, al costat de la Glorieta, fins a l’inici del carrer de Xàtiva, prop de la Plaça de bous.

Aquest carrer, nascut amb l’Eixample arran de la desaparició de la muralla, compta encara amb alguns interessants exemples d’arquitectura modernista, tot i que molts d’ells, construïts en origen, han anat desapareixent per donar lloc a edificis moderns, en un procés de substitució arquitectònica que es va accelerar a partir de les dècades de 1960-70.

Entre aquests edificis de nova planta, un d’ells destaca particularment pel seu original disseny arquitectònic. És el situat a la cantonada amb el Passeig de Russafa. Fou construït per l’afamat arquitecte asturià Fernando Garcia Ordoñez, l’obra del qual està impregnada de l’esperit del Moviment Modern d’Arquitectura, amb dissenys inspirats en arquitectes mundialment reconeguts com ara Frank Lloyd Wright o Le Corbusier.

Per construir aquest edifici, realitzat l’any 1982 per a la històrica i ja desapareguda empresa valenciana Lanas Aragón, Garcia Ordoñez es va inspirar en el portal de Quart, una de les portes de la muralla de la ciutat sobre la qual precisament s’assenta l’edifici.

Anunci d’inauguració de l’edifici de Lanas Aragón, al carrer Colom.
Portal de Quart.

La seua visió frontal, sobre el xamfrà que formen ambdós carrers, se’ns apareix com dues torres cilíndriques gegantines, enganxades una a l’altra, que efectivament recorden a l’històric portal. A la base s’hi ubica la porta principal d’entrada. Aquests Grans magatzems romanen ocupats a hores d’ara per El Corte Inglés des de l’any 2001, després de la suspensió de pagaments que va patir Lanas Aragón i Rumasa el 1990.

Podeu veure’n una fotografia a la capçalera d’aquest apunt.

Com a última curiositat, cal assenyalar que la seua ubicació es correspon quasi exactament amb la d’un altre històric portal de la muralla de València, el de Russafa, desaparegut juntament amb la resta de la muralla.

Compartir aquesta publicació

Publicacions relacionades

L’únic llenç de muralla medieval cristiana existent a València.

La muralla tardomedieval cristiana que envoltava València, va desaparèixer a partir de l'any 1865. Només un llenç hi va sobreviure...

La porta Soprana de Gènova, inspiració per al portal de Quart?

Les similituts existents entre la porta Soprana de Gènova i el portal de Quart de València, fan entreveure una possible inspiració de Baldomar en la seua construcció...

Els forats del Portal de Quart.

Els forats que podem observar a la façana del portal de Quart, ens parlen dels setges militars patits per la ciutat al llarg de la seua història...

L’altre Portal de Quart… a Itàlia.

El sorprenent paregut entre la porta de Quart de la muralla de València i la porta d'entrada al Castel Nuovo de Nàpols, no és gens casual...

El Portal de Quart. I perquè “de Quart”?

El curiós origen romà del nom de les Torres de Quart...

La falsa escala gòtica del Portal de Quart, i el desaparegut Palau de Parcent.

Una curiositat d'una de les grans Portes de la muralla de la València medieval...