Observant les portalades i els patis dels antics palaus de València “amb ulls curiosos”.

Les empremtes indelebles de la València mediterrània, des de la seua època d’esplendor gòtic fins la seua magnífica expressió modernista, passant per la renaixentista, la barroca o la neoclàssica, són evidents en moltes de les portades i els patis de les seues cases i palaus nobiliaris.

Si fem un recorregut pels diferents barris històrics que conformen Ciutat Vella, amb l’ànim de descobrir (i gaudir) les seues façanes i espais interiors (d’aquells que es deixen veure, per estar oberts als nostres “ulls curiosos”), hi descobrirem desenes i desenes d’ells, les portades dels quals ens deixaran absorts en fixar-nos en les seues cornises i llindes, els seus brancals, les seues dovelles, els seus guardaeixos per protegir les rodes dels antics carruatges, els seus escuts nobiliaris llaurats en pedra, etc…, emmarcant tots ells grans portalades que mostren a sovint primoroses talles de fusta i artístiques baldes (picaportes).

Portalades que també ens mostren l’evolució d’estils arquitectònics i de gustos de la burgesia i la noblesa de la ciutat al llarg dels segles, ja que la decoració exterior de molts dels seus palaus ha evolucionat des d’estils originalment medievals, com el gòtic, fins al barroc o el neoclàssic, més d’acord amb els temps i els gustos que anaven arribant amb els nous temps que tocava viure.

Fa un temps la versió digital del diari Valencia Plaza ens va oferir un article de Joaquín Guzmán, què ens va fer un recorregut precisament per aquesta València de les portades i els patis històrics.

Ací teniu l’enllaç:http://www.valenciaplaza.com/puertas-patios-y-zaguanes-de-l…

Vos recomane la seua lectura.
Gaudiu-lo!

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

La porta trashumant de l’antic Palau de Jura Real de València.

La interessant història d'una antiga porta d'un palau neoclàssic...

Unes xicotetes finestres desapercebudes, a la façana del Palau dels Borja.

Unes desapercebudes finestres què ens parlem de l'època de la Guerra civil a València...

Un palau derruït, per a afavorir el trànsit de cotxes.

Una mostra més de la destrucció patrimonial que va patir València durant les dècades de 1960-70...

La desaparició del singular Palau dels Frígola.

L'antic palau nobiliari dels Frígola era un dels més destacats que tenia la ciutat de València, per diverses circumstàncies. El seu destí durant els 1960, com tants altres, va ser la seua desaparició...

La desaparició de l’històric Palau dels Comtes d’Alcúdia i Gestalgar.

València, un altre exemple més de com la destrucció patrimonial i arquitectònica ha empobrit la ciutat...

La muralla i la barbacana islàmiques afloren a les entranyes del Palau del Temple.

Als fonaments del Palau neoclàssic del Temple, podem gaudir del primer tram de muralla i barbacana islàmiques visibles alhora per als ciutadans...