Què va sobreviure a la desaparició de la “Tortada” de Goerlich?

En l’apunt anterior havia parlat del disseny que tingué la plaça de l’Ajuntament de València entre els anys 1933 i 1961, aquella famosa “tortada” dissenyada per qui va ser durant molts anys arquitecte municipal de la ciutat, Javier Goerlich:

Aquell disseny va ser eliminat completament en la reforma que es va realitzar a principis de la dècada de 1960. Però, què va ser de la font i de les columnes que decoraven el seu Mercat de Flors subterrani, i de tots els abundants elements decoratius que l’adornaven en superfície?

Res es va saber d’ells durant molt de temps després de d’aquella reforma que els va eliminar. Però amb el pas del anys alguns d’aquells elements han anat apareixent de manera “misteriosa” en diferents i diversos indrets de la ciutat.

Fins ara, i que jo tinga coneixement, no ha aparegut cap d’ells en els Jardins de Vivers, tradicional receptor d’elements arquitectònics que es varen desmuntar de diferents immobles històrics que desaparegueren de la ciutat.
No obstant això, per exemple la font que ocupava el centre de l’òcul del Mercat de les Flors la podem trobar a hores d’ara situada en un xicotet jardinet situat al Pla de Saïdia:

Ací podem veure la font en la seua posició original, i on es troba a hores d’ara:


També un fragment d’una de les columnes de la columnata que envoltava aquesta font va ser descoberta en un altre jardinet que es troba a l’Avinguda del Cid, en el límit de València amb Mislata. Ací teniu l’enllaç a l’apunt que vaig publicar fa un temps sobre aquesta troballa: https://actualidadvalencia.com/passejantvalencia/la-misteriosa-columna-solitaria-de-lavinguda-del-cid-de-valencia/

I ací podeu veure-la:


I si passegem per l’Avinguda del Regne de València, podrem trobar-nos amb la sorpresa de localitzar altres cinc columnes senceres més de l’esmentada columnata. Aquestes columnes formen part d’un monument fet als Maulets instal·lat l’any 1994.

Ací podeu veure-les:

Aquella famosa “tortada” de Goerlich se la va “menjar” aquell ajuntament l’any 1961, però algunes de les seues “molles” hi van poder sobreviure i ara les podem trobar disperses arreu de la ciutat.
Qui sap, potser encara puguem trobar-ne algunes més…

Compartir aquesta publicació

Publicacions relacionades

La curiosa raó del braç curt del creuer de l’antic Hospital General de València.

Perquè el creuer de l'actual Biblioteca pública de l'Hospital té un braç més curt que els altres?...

Les antigues columnes de les places de Manises i del Portal Nou.

Què fan dues antigues columnes desubicades en sengles places de València?

L’altra porta de l’antic Hospital General de València.

Una de les entrades a l'antic conjunt hospitalari de València...

La porta trashumant de l’antic Palau de Jura Real de València.

La interessant història d'una antiga porta d'un palau neoclàssic...

Adéu refugi, adéu!

La desaparició d'un xicotet refugi de la Guerra civil espanyola...

Què fa una portada del segle XVI en una església del segle XX?

Una antiga portada renaixentista, donant entrada a una església construïda en els anys 1950...