Uns solitaris xalets al barri de Patraix.

Si passegem pels carrers compresos entre els d’Arxiduc Carles i Mariano Bellver, molt a prop de la confluència de dues de les grans avingudes de la ciutat, les del Cid i Pérez Galdós, possiblement ens sorprendrà veure en diferents carrers uns solitaris xalets, una tipologia constructiva que en poc o gens s’assembla al que es correspondria amb una zona relativament cèntrica d’una gran ciutat com és València.

Aquests xalets, de construcció modesta, tenen planta baixa i pis i un xicotet jardí davant de la seua entrada. Apareixen literalment encaixats entre construccions molt més modernes que els superen àmpliament en alçada. Passejant per aquesta zona, podem trobar-ne actualment fins a nou d’ells, encara que potser el que poca gent coneix, fins i tot gent del mateix barri, és que aquests xalets fins fa poques dècades dominaven absolutament el paisatge urbanístic d’aquesta zona del barri.

Vistes aèries dels xalets situats al barri de Patraix (font: Google maps).

Aquest xalets “supervivents” els podem trobar a hores d’ara als carrers de Xelva (nos. 10-12), d’Albaida (nos. 3-5) i Mariano Ribera (nos. 24-26-28-30-32). Un altre d’ells fou derruït fa pocs anys en el carrer d’Aiora 6, on actualment trobarem un solar sense edificar.

Xalets al carrer d’Albaida 3-5 (fotografia pròpia)
Xalets al carrer Xelva 10-12 (fotografia pròpia)
Xalets al carrer de Mariano Ribera 24-26-28-30-32 (fotografia pròpia)
Solar corresponent a un xalet desaparegut, al carrer d’Aiora 6 (fotografia pròpia).

La primera pedra d’aquests xalets es va col·locar, ni més ni menys, més d’un segle. Aquest xicotet barri de xalets es va construir per iniciativa de la “Cooperativa de Casas Baratas de la Dependencia Mercantil” en terrenys de l’horta de Patraix, molt a prop del que actualment és la cruïlla de les avingudes del Cid i Pérez Galdós, llavors inexistents. Estaven destinades a allotjar els dependents de botigues de la ciutat i les seues famílies. L’any 1925 el llavors president del Montepio en Lino Enguidanos Sanjuán va posar la primera pedra, quatre anys després d’haver-se fundat la cooperativa.

Fotografia aèria de l’any 1957, en què s’hi observa enquadrada en roig la barriada de xalets de la Cooperativa de Casas Baratas de la Dependencia Mercantil. S’hi observen les incipients avingudes del Cid (llavors de Castella) i Pérez Galdós.
Barriada de xalets de la Cooperativa de Casas Baratas de la Dependencia Mercantil. Fotografia de l’any 1962.
Barriada de xalets de la Cooperativa de Casas Baratas de la Dependencia Mercantil, any 1965.

En la dècada dels 1950 es van començar a enderrocar els primers d’aquests xalets, que van ser substituïts per noves finques de 6 a 8 altures. L’especulació urbanística, lligada a l’augment de valor del terreny, ha anat fent desaparèixer a poc a poc tots els xalets, excepte els nou que he indicat al principi d’aquest article, que han resistit “miraculosament” el pas dels anys fins a arribar als nostres dies.

Com a anècdota cal ressaltar que quan es van construir, aquella barriada quedava tan solitària enmig de l’horta i allunyada del centre de la ciutat, que quan a la vesprada tancaven els comerços i els seus empleats havien de tornar a les seues cases, sobretot a l’hivern que es feia ben aviat de nit, alguns grups d’ells quedaven a l’inici del carrer Àngel Guimerà per fer junts el trajecte de tornada per camins d’horta, per por a la foscor que aleshores existia en el camí cap a la seua barriada.

En els anys 1950 la cooperativa va construir a la part oest de la barriada un grup de set edificis amb 14 habitatges i dos baixos cadascun d’ells, rematats per vuit torres. En aquesta ocasió el conjunt va ser projectat per l’arquitecte Vicente Monfort Romero. Posteriorment, aquest arquitecte va construïr un nou grup d’edificis, al costat de l’anterior i molt semblant a aquest, que es componia de cinc nous edificis, rematat per sis torres.

Edifici de la cooperativa construït en els anys 1950 (fotografia pròpia).

Una placa col·locada a la façana d’un d’aquests edificis l’any 1971 ens recorda el cinquanta aniversari de la fundació d’aquesta cooperativa, alguns dels xalets de la qual han sobreviscut al pas de més d’un segle.

Placa commemorativa del 50è. aniversari de la cooperativa (fotografia pròpia).

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

L’església que va sorgir d’unes cavallerisses.

El sorprenent origen de l'actual església de Patraix...

Un antic taulell d’identificació de “MANZANA”, al barri de Patraix de València.

Una altra curiositat històrica que ens reserva el casc antic del barri de Patraix...

Una antiquíssima creu d’humiliador, a l’entrada de l’antic Convent de Jesús de València a Patraix?

Un robust fust de pedra tallada a l'entrada de l'antic monestir franciscà de Santa Maria de Jesús a Patraix...

Una columna renaixentista de l’antic Hospital General, a l’antic manicomi de Jesús de València?

El secret d'una antiga columna desubicada a l'antic manicomi de Jesús a València....

La troballa del refugi de la Guerra civil de Patraix.

València és una de les ciutats on més refugis antiaeris es va construir durant la Guerra civil. Desprès de molts anys, s'ha pogut saber on es trobava el refugi públic del barri de Patraix...

Una vella retolació ens recorda el pas de l’antic camí de Picassent per Patraix.

L'antic Cami de Picassent era un dels més transitats de l'horta de València. Una antiga retolació a Patraix ens recorda el seu antic traçat...