Les torres i els portals desapareguts de la muralla tardomedieval de València.

Fa un temps vaig publicar diversos apunts en què parlava de la presència de restes trobades d’algunes de les torres de la zona nord de la muralla medieval de la ciutat, concretament les més properes al desaparegut Portal Nou. Concretament es tractava de la primera i de la tercera torre, comptant des de l’esmentat Portal Nou.

En el cas de la primera torre, un xicotet tros de la seua base encara pot ser observat en un túnel per al trànsit que va pels carrers de Guillem de de Castro i Blanqueries.

I en el cas de la tercera torre, les seues restes (mínimes) van ser descobertes fa uns mesos en fer-se una rasa al carrer per col·locar una nova conducció d’aigua potable.

Del magnífic Portal Nou que presidia l’entrada a la ciutat pel pont de Sant Josep, la que va ser primera obra a la ciutat del gran mestre picapedrer Pere Comte (autor de la Llotja dels mercaders), no ha sigut trobat res fins ara. Malauradament per als valencians, no va tindre la “sort” que tingueren els Portals de Serrans i de Quart, que es van lliurar de l’enderroc gràcies a servir de presidi en aquella època. Altrament, haurien seguit la mateixa sort que el Portal Nou, és a dir, la seua desaparició.

Hi adjunte a continuació fotografies de les restes d’aquelles torres, una fotografia antiga del Portal Nou (en la capçalera de l’apunt, podeu també gaudir d’un gravat d’època) i una representació de la ciutat d’Alfred Guesdon de 1853, l’última realitzada pocs anys abans de l’enderroc de la muralla, en les que assenyale el Portal i les torres de la muralla de les que parle en aquest article, ja en la memòria de la ciutat:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Les antigues columnes de les places de Manises i del Portal Nou.

Què fan dues antigues columnes desubicades en sengles places de València?

L’únic llenç de muralla medieval cristiana existent a València.

La muralla tardomedieval cristiana que envoltava València, va desaparèixer a partir de l'any 1865. Només un llenç hi va sobreviure...

L’altra porta de l’antic Hospital General de València.

Una de les entrades a l'antic conjunt hospitalari de València...

Un forat en la muralla islàmica de Balansiya?

Un forat en l'antiga muralla islàmica de València. Quina utilitat podria tindre?...

La porta trashumant de l’antic Palau de Jura Real de València.

La interessant història d'una antiga porta d'un palau neoclàssic...

L’únic llenç de la muralla islàmica de València conservat amb el seu pas de ronda.

El pas de ronda sobre la muralla islàmica de Balansiya...