L’edifici de Docks existent a l’actual Marina de València ha sigut històricament un magatzem o dipòsit de mercaderies procedents dels vaixells que arribaven al port de la ciutat. A banda d’aquesta funció de magatzenament, en ell es duia també un registre d’aquestes mercaderies, totes elles destinades a la importació o a l’exportació. Allò que a hores d’ara podríem anomenar un centre logístic.


L’històric edifici de Docks encetà la seua construcció l’any 1917. El seu disseny original fou realitzat per l’arquitecte cabanyaler Víctor Gosálvez Gómez, destacat arquitecte vivendista dels poblats marítims. Aquell disseny contemplava realitzar un edifici de 4 plantes, amb terrasses i unes torres als seus laterals. En l’execució del projecte intervingué també el celebre arquitecte Demetrio Ribes, qui va ser un dels arquitectes més destacats del moviment modernista valencià, amb obres com ara l’Estació del Nord de València.
Durant la construcció dels Docks el projecte original va anar menvant, quedant reduït a només dues altures i sense les torres projectades inicialment. Va ser inaugurat l’1 de gener de 1920, després d’acumular importants retards a la seua construcció.
Durant la Guerra civil espanyola, poc després de ser declarada València capital de la II República el novembre de 1936, València començà a ser atacada de manera sistemàtica des de l’aire i des de la mar per l’aviació i l’armada italianes, aliades del General Franco, que tenien la base d’operacions a l’Illa de Mallorca.

Tota la ciutat i els seus barris van ser objectiu de les bombes enemigues fins que va finalitzar la guerra, però la zona portuària ho va ser en major mesura pel fet de ser un objectiu estratègic.

Els edificis portuaris van ser sistemàticament atacats, resultant molts d’ells destruïts o danyats per la metralla de les bombes. L’edifici de Docks no en va ser una excepció.




Si passegem pel costat d’aquest edifici “amb ulls curiosos”, descobrirem a totes les seues façanes nombroses marques pròpies dels impactes de la metralla de les bombes caigudes en aquella època.
A continuació podeu veure algunes fotografies d’aquests impactes, alguns d’ells “reparats” en posterioritat:







Després d’acabar la Guerra civil, l’edifici tingué diversos usos, destacant el de Parc regional d’Intendència, i més recentment el de discoteca i lloc de copes fins a l’any 2015.
Recentment l’Ajuntament de València, ja decidit a donar-li una utilitat per a la ciutat, va recuperar-ho de les mans del Grup Romeu (un grup de logística de mercaderies) d’una concessió que finalitzava l’any 2022, però que es va decidir rescatar uns anys abans. Recentment ha decidit traure’l a concurs per a una concessió de 50 anys extensible a 90, per a totes aquelles empreses que puguen estar interessades en recuperar l’immoble com a Centre de processament de dades.
En gaudir l’immoble de protecció patrimonial de nivell 2-parcial (el Consistori municipal tramita ara la seua declaració com a Bé de Rellevància Local-BRL, després de ser sol·licitada pel Circulo de Defensa i Difusión del Patrimonio Cultural), la seua rehabilitació haurà de seguir els criteris que marque la Comissió municipal de Patrimoni. L’edifici podria ser recrés en tres altures, tal com es va dissenyar en origen, encara que aquesta possibilitat és ara qüestionada pel mateix Servei de Planejament de l’Ajuntament de València.
Precisament la Secció d’Arqueologia del Servei de Patrimoni Històric de l’Ajuntament, després de donar suport a l’augment de la protecció de l’edifici i declarar que l’immoble és un edifici singular que forma part del patrimoni industrial de València, va afegir que “En relació amb les empremtes de metralla existents a les façanes de l’edifici, testimoni dels més de 400 bombardejos que va patir la ciutat durant la Guerra civil, es considera que s’haurien de preservar i no modificar el seu estat a qualsevol actuació que es duga a terme a l’edifici“.
Esperem que així es faça. D’aquesta manera el Docks s’afegiria a la llista d’edificis notables de la ciutat que han conservat les empremtes de la metralla de les bombes caigudes sobre la ciutat durant la Guerra civil, com ara el mateix edifici de l’Ajuntament o la Catedral de València.
Podeu veure-les en aquests articles que vaig publicar anteriorment en aquesta web: