El sorprenent error iconogràfic de la Mare de Déu, a la Llotja.

Si passegem per la façana de la Llotja de la Seda que dóna a la plaça del Mercat, passarem per la que està considerada la seua porta principal. Una meravellosa porta gòtica amb multitud d’iconografia.

Aquesta porta té com a temàtica els pecats, i està dedicada a la Mare de Déu, existint en el seu timpà un grup escultòric realitzat l’any 1893 per l’escultor valencià Josep Aixà, què representa el Misteri de l’Anunciació de Maria. Així, als dos costats de la imatge de la Verge, hi podem observar sengles àngels, un dels quals seria l’arcàngel Gabriel que, segons la Bíblia, va anunciar a Maria que anava a concebre al seu ventre un fill que es diria Jesús, que seria el fill de Déu.

Ací podeu veure l’escena, per a poder localitzar-la amb facilitat:

Porta de la Llotja, a la plaça del Mercat

Els dos àngels descrits porten a les mans sengles carteles on es poden llegir les paraules que, segons l’evangeli de Lucas, va dir l’arcàngel a la Verge durant aquesta aparició: “Deu vos salve” i “María plena sou de gracia“.

Però l’escultor va cometre una sorprenent equivocació en realitzar aquest conjunt escultòric. Va esculpir a la Verge ja amb Jesús entre els seus braços, precisament quan l’arcàngel se li havia aparegut per comunicar-li que anava a quedar-se embarassada i donar a llum un xiquet que seria el fill de Déu.
Un sorprenent i gros error, potser prou desconegut, però que ha passat a formar part del llarg anecdotari de la interminable iconografia de la Llotja de la Seda.

Adjunte a continuació una fotografia de l’esmentat grup escultòric, en què s’observa a la Verge Maria i a un dels seus costats l’arcàngel Gabriel anunciant-li un “incomprensible” embaràs del xiquet que ja porta en braços

La Mare de Déu amb Jesús al timpà de la porta de la Llotja

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

L’antic rellotge i campanes de la torre de la Llotja, ara al campanar de l’església de Campanar.

El rellotge i les antigues campanes de la torre de la Llotja dels Mercaders, a la parròquia del barri de Campanar...

L’arquitectura “medieval” a València del segle XIX, de José Aixà.

En el segle XIX i principis del XX, molts edificis medievals van ser "repristinats"...

Un desaparegut detall de l’ocupació militar borbònica de la Llotja.

Un desaparegut detall de quan la Llotja va esdevenir caserna militar de les tropes borbòniques en el segle XVIII...

La Llotja de la Seda: cinc segles d’esplendor i Patrimoni de la Humanitat.

La Llotja de la Seda o dels Mercaders, una meravella del gòtic civil europeu a València...

L’època en què la Llotja de la Seda esdevingué caserna militar.

Podeu imaginar-vos València sense la Llotja de la Seda? Crec que ningú. Però va estar a punt de succeir. Aquesta és la història...

Un aquelarre a la porta de la Llotja.

Una més de les mil i una sorpreses que ens depara la Llotja, i que probablement ens havia passat desapercebuda, fins ara...