València vista a vol d’ocell… l’any 1853.

Alguns seguidors m’havien demanat informació sobre l’excel.lent litografia de la ciutat de València que encapçala la pàgina temàtica de Facebook i la de la web “Passejant València amb ulls curiosos”.
Amb molt de gust vaig a explicar ara alguna cosa de la seua realització i del seu autor.

En primer lloc he de dir que Alfred Guesdon, nascut a Nantes el 1808, arquitecte, gravador i litògraf francès, és l’autor d’aquesta espectacular vista de València feta l’any 1853, només dotze anys abans d’enderrocar-se la muralla cristiana del segle XIV que envoltava la ciutat. Una afortunada coincidència que ens ha permès conèixer molts detalls del seu aspecte i de la seua magnificència.

A hores d’ara no se sap ben be com Guesdon va aconseguir fer aquesta sorprenent litografia, i una altra feta des d’un altra posició sobre València. Si va fer-les pujant a un globus aerostàtic i fent algunes fotografies des de dalt, o utilitzant el mètode de projecció cartogràfica.

Fora d’una manera o d’una altra, el cas és que el litògraf francès va ser molt conegut (i reconegut) en la seua època precisament per les espectaculars litografies aèries que va fer, no només de la nostra ciutat, sinó també de diverses ciutats espanyoles i europees a mitjans del segle XIX, les quals va publicar a la revista L’Illustration, Journal Universel de París:

 

Ací podeu veure a continuació les dues litografies que Alfred Guesdon va fer de València:

 

 

La vista més coneguda estava presa aproximadament des de dalt de l’actual avinguda Burjassot, al barri de Marxalenes, amb el Portal Nou i el barri del Carme en primer pla. L’altra, no tan coneguda com la primera, se situava sobre el pont de la Mar i l’Albereda, amb la Ciutadella construïda per Felip V per a controlar la ciutat a peu d’escena en primer pla.

A Espanya, a banda d’aquestes dues de València, va fer-ne altres deu més, com ara les de Toledo, Cádiz, Sevilla, San Sebastián, Barcelona, Madrid, Alacant, Valladolid, Burgos i Segovia, què desprès va publicar en un espectacular àlbum de litografies.

Ací podeu veure la seua portada:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

La xemeneia que va retratar Alfred Guesdon l’any 1853.

Una ximeneia dibuixada fa cent-setanta anys en una antiga litografia, que encara roman dempeus...

Mirant València “amb ulls curiosos” des de l’aire l’any 1853.

Unes magnífiques litografies que ens fan "volar" per la València emmurallada de mitjans del segle XIX...