El primer semàfor de València.

[the_ad id="187213"]

L’estadística diu que València és la ciutat més “semaforitzada” d’Espanya per habitant, amb un miler d’encreuaments regulats per semàfors. Tres vegades més, per exemple, que Madrid o Barcelona, dues més que Saragossa o cinc voltes més que Bilbao.

Però no sempre va ser així, perquè fins a 1930 la ciutat no va tindre el seu primer semàfor.

Però, on es va col.locar aquell primer semàfor?

Va ser en un encreuament que llavors era emblemàtic, ja que representa el kilòmetre zero de tota la xarxa de carreteres dels nostre territori, i a més era un indret que marcava la numeració de tots els carrers que allà hi confluïen. Parle de la plaça de la Reina, just en la seua confluència amb el carrer de Sant Vicent.

[the_ad id="187213"]

En aquest punt confluïen els carros, cotxes i tramvies que arribaven dels carrers de Sant Vicent, la Pau i Zaragoza. Era, per tant, un lloc molt transitat per a l’època, d’ací la decisió de l’ajuntament d’instal.lar-hi el primer semàfor.

En aquesta vista de Google maps hi assenyale l’indret precís on es va instal·lar:

Com a curiositat, cal dir que el diari Las Provincias de l’època l’anomenava en un article “farola luminosa“.

Quatre anys abans s’havia instal·lat a Madrid el primer semàfor d’Espanya, i setze anys abans el primer del món a la ciutat nord-americana de Cleveland.

Però aquells semàfors no eren exactament igual que els actuals. Necessitaven imperiosament d’un guàrdia urbà que canviara manualment els seus colors, ja que no hi existia l’actual automatització.

En la capçalera de l’apunt podeu veure una fotografia de la plaça de la Reina de principis dels 1930, on hi he assenyalat l’esmentat semàfor. A continuació podeu veure’n una altra, en què s’observa amb més detall un dia de falles de l’any 1933, junt al guàrdia urbà encarregat del seu funcionament. La falla s’hi observa parcialment a l’esquerra de la fotografia, separada tan sols uns pocs metres del semàfor (fotografia Barberá Masip-Desfilis-Biblioteca Valenciana Digital):

I a continuació n’hi adjunte una altra, així com una vista actual del mateix lloc presa amb una perspectiva semblant en què he assenyalat amb una fletxa groga el lloc exacte on va estar ubicat aquell històric primer semàfor de València:

Compartir aquesta publicació

Publicacions relacionades

La Patrona de València és “la Geperudeta”. Però, per què “la Geperudeta”?

Popularment coneguda com "la geperudeta", poca gent coneix el veritable motiu d'aquest malnom de la Patrona de València...

La curiosa història d’una font als jardins de Vivers.

Passejar pels jardins de Vivers de València és sempre...

Balcons amb velles baranes de fusta a la ciutat de València.

A València encara podem trobar vells balcons amb baranes de fusta...

La primera font pública que hi va haver a València.

La primera font pública de València...

Un Colós de Rodes a la plaça del Mercat de València.

València tingué el seu propi Colós de Rodes... fins a tres al llarg de la seua història...

Una forca a l’entrada del Mercat Central.

Centenars de persones varen ser executades a la forca principal de la ciutat...