Vicente Sanz Viñuelas Llombai, 1987

Els pastissos de Nadal !!!!!


             Arriba el mes de desembre  i amb ell venen els últims dies de l’any i les dates més nostàlgiques, on es nota l’absència dels que ja no estan, al mateix temps que se senten les rialles dels més menuts, en tota la seua innocència i l’alegria que desprenen.
            Antigament, quan existien els senyors com a tal i els habitants del Marquesat eren súbdits i vassalls d’ells, subjectes a la seua autoritat, justícia i jurisdicció; quan venia el dia de Nadal “o de la Nativitat del Senyor”, la gran majoria d’ells estaven obligats a portar-li al marqués, o al governador en nom seu, una gallina o mitja gallina; o bé un sac de blat o una gerra d’oli, o allò que estiguera estipulat que havia de donar com a símbol de vassallatge pel valor de la casa o de la terra que posseïen en emfiteusi (que era una forma  on el llaurador tenia la possessió directa, però el senyor tenia la possessió teòrica), reconeixent així el seu domini. Però tot arriba a la fi, i amb l’abolició del règim senyorial a principi del segle XIX, després de les Corts de Cadis i la primera Constitució, aquestes obligacions van acabar… encara que hui en tenim d’altres tipus.
            Bo, però els dies de Nadal també tenen altra particularitat i una tradició més dolça, que és la de fer els dolços o pastissos nadalencs. I és que en la nostra rica gastronomia, per a cada festa, estació o celebració, hi ha uns aliments típics.
Antigament les encarregades de fer estes pastes eren les dones de la casa, les quals anaven ensenyant les receptes de generació en generació, repetint els passos i les elaboracions que havien aprés dels seus majors:

 •    Els pastissos d’aiguardent i els pastissos de cacau.
 •     Els pastissos carats o de pirri (típics principalment d’Alfarp).
 •     Els pastissos de Cabello.
 •     Els rotllets d’anís.
 •     Els torrons d’ametla o de yema.
 •     Tabaquets de coco.
 •      Rosegons d’ametla o carquinyols.
 •      Polvorons i mantecaos.
 •     Codonyat.
Hui en dia la vida ha canviat, a l’igual que les faenes i les modes, i encara que molta gent continua ajuntant-se per a fer els dolços per Nadal, o els fa en solitari, molts altres o be per temps o perquè no els agrada, prefereixen anar al forn o a les pastisseries i comprar els que volen o necessiten. La concepció ha canviat, passant en part d’una festa o harmonia a una obligació.
L’olor a moniato bullit, a la cassalla quan la mescles en l’oli i el sucre, l’aroma de la llima o la canella, o la presència del sagí en la taula, són senyals de que ja estem en hivern i a les portes de Nadal.
I per què en el Marquesat tenim costum d’aquests dolços i no d’altres? Puix la resposta és senzilla!! Som terra de secà (recordeu que el nostre malnom en la Ribera és el de “Botgeros”, per la quantitat de botges que hi havien), i la majoria dels ingredients bàsics són fàcils de cultivar, econòmics i hi havien en gran quantitat. 
Encara que ara no ho parega, antigament la majoria d’homes plantaven moniatos (no debades i com alguns majors contaven, el moniato va ser “el salvador” d’Espanya després de la guerra, perquè era fàcil de plantar en qualsevol tipus de terra i va ajudar a tapar un poc la gran fam que es va patir en eixe temps); així com també plantaven cacau, ametlers, codonys, etc. I és que, encara que hi havia necessitat, “una cocina pobre, no es una pobre cocina”,  i en eixos moments és quan apareix la destresa i la imaginació per a crear les millors elaboracions.
Per això, utilitzant els recursos que tenien, les dones preparaven, bullien i elaboraven eixes meravelles que després tots els familiars i amics degustaven a la vora del foc, mentre cantaven nadales i es felicitaven els dies.
Dic les dones, perquè normalment antigament eren elles les encarregades, ja que els homes estaven en els camps. Ara bé, també sé que hi havien quadrilles o amics que s’ajuntaven de nit per a, tots junts i en harmonia, fer les elaboracions i posteriorment portar-les al forn a coure-les, ja que forn no hi havia en les cases. I allí en el forn, també era punt d’encontre, de xarreta, de comparació de dolços o tamanys i entrava dins de la festa. Jo encara he aplegat a portar els pastissos a coure’ls al forn de Redoló en les posts de fusta, després d’haver-los fet en ca “m’auela”; però d’aixó ja fa molt de temps i a dia de hui, per comoditat els coc en ma casa.
Encara que ara tinc l’ajuda i companyia de ma tia Carmen en eixos dies d’elaboració, en estes dates evoque els moment en que feia els pastissets en “m’auela” Pepica “la d’Alfarp”, i els recorde en especial carinyo, al mateix temps que reconec que gràcies a ella, la tradició de fer els dolços no s’ha perdut i es manté viva en la família, podent seguir degustant estes pastes tan senyalades.
Des d’ací, sols desitjar que mantingueu les costums i tradicions, ja que el temps que passeu dedicant-lo a fer-les… és temps que esteu junts, contant historietes, reelaborat antigues receptes i disfrutant dels nostres majors. Un temps meravellós i que en un futur canviarà, que fa més càlides i agradables estes festes!!!
Jo en alguns aspectes sóc un poc nostàlgic i confesse que m’agrada!!! I mentre puga continuaré fent els meus dolços i pastissos de Nadal!!!
MOLT BON NADAL i un MILLOR ANY 2018!!!
Vicente Sanz Viñuelas.
                                                                                               Desembre 2017

3 COMENTARIS

 1. Mare meua q records!!! Quan anàvem en les mares al forn d "Nevera",a fer els pastissets d Nadal i jugàvem en l'alcabó en la meua amiga Amparin.Després en casa eixa auloreta a pastissets caraets, de neula, de moniato i eixos rossegons d'atmela en el quarto on deixàven les posts les mares quasi vaig clau perquè primer havien de complir en els compromisos,el metge,la mestra, algún familiar o amistat malalt…
  Gràcies campió per apropar-nos una vegada més a la nostra infància i no oblidar les nostres costums.
  A l'any que ve propose un taller per recuperar totes aquestes receptes.
  Qué tingues unes bones festes i un millor any 2018.
  Un abraç i un beset per tot allò que ens mostres.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Read More

Recent