Un senyal de protecció de la Inquisició, a la façana d’un històric palau de València.

Si passegem pel carrer del Palau de València, al barri de la Xerea de Ciutat Vella, ens trobarem amb un dels palaus nobiliaris més importants que té la ciutat, el Palau de l’Almirall.
Un palau d’origen gòtic, la façana del qual va ser àmpliament reformada en el segle XVIII al gust neoclàssic imperant en aquella època. La seua propietat era de l’Almirall d’Aragó, càrrec que ostentava el comandament de la flota marítima de la Corona d’Aragó.

Si observem amb “ulls curiosos” la seua façana principal, hi descobrirem una curiosa pintura mural, un antic grafitti que es conserva solitari molt a prop de la seua porta principal, dibuixat sobre els carreus que van encegar, probablement durant la reforma academicista, una antiga porta medieval d’arc de mig punt, encara perfectament visible en aquesta façana.

En les fotografies que hi adjunte a continuació, podeu localitzar fàcilment la seua ubicació:

Aquest grafitti, actualment en un estat de conservació prou deficient malgrat haver estat restaurat l’any 1963, va ser datat en el segle XVIII segons una tesi doctoral realitzada a la Universitat Politècnica de València en 2016, encara que alguns autors han mostrat dubtes en considerar-lo dos segles més antic, a causa de la utilització d’uns pigments que sembla ser no eren propis d’aquell segle.
La pintura representa una creu situada sobre un monticle, envoltada per una orla vegetal en tons blancs i negres. Curiosament la mateixa simbologia que representava a la Santa Inquisició espanyola, amb l’excepció de l’espasa, l’olivera i la llegenda en llatí que acompanyaven la creu en el símbol del Sant Ofici.

Ací podeu aquest símbol, i comparar-ho amb el grafitti que apareix en el palau, què podeu veure amb detall en la capçalera de l’apunt (fotografia gentilesa de Valencia Bonita):

Amb aquesta pintura a la façana principal de l’edifici, l’almirall d’Aragó volia expressar públicament que la seua família i el seu palau gaudien de protecció i respecte per part de la Inquisició, en una època en què aquesta perseguia de manera implacable sobretot als membres i descendents de famílies jueves converses.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

La porta trashumant de l’antic Palau de Jura Real de València.

La interessant història d'una antiga porta d'un palau neoclàssic...

La barraca-escola on feia les classes el mestre Ripoll a Russafa, l’últim executat per heretgia en el món.

Una detallada recerca va localitzar l'indret on es trobava la barraca-escola de Cayetano Ripoll, l'últim heretge executat en el món...

Una forca a l’entrada del Mercat Central.

Centenars de persones varen ser executades a la forca principal de la ciutat...

El palau de la Inquisició a València.

L'edifici que va ser seu del Sant Ofici a València...

El darrer recorregut fet per l’últim condemnat a mort per heretgia en el món, a València.

Fou l'últim executat per heretgia en el món. Ací podem veure quin va ser l'últim recorregut que va fer abans de morir...

Unes xicotetes finestres desapercebudes, a la façana del Palau dels Borja.

Unes desapercebudes finestres què ens parlem de l'època de la Guerra civil a València...