Edificis amb data i signatura d’autor.

Des de molt antic podem trobar edificis en els quals el seu constructor ha volgut perviure en el temps plasmant a la façana, mitjançant una simple inscripció o un escrit en una placa, el seu nom o les seues inicials i, també en algunes ocasions, la data de construcció.

A València en tenim diversos exemples. La inscripció més curiosa i antiga la podem trobar en un antic habitatge situat al barri del Mercat. Es va realitzar utilitzant una placa de pedra on, en comptes de aparèixer el nom de l’arquitecte, hi apareix el del seu propietari i la data de construcció de l’edifici. Podeu trobar tota la informació sobre aquesta curiosa placa en aquest article que vaig publicar fa un temps, l’enllaç al qual podeu trobar a continuació:

La majoria d’aquestes inscripcions corresponen a edificis d’una certa rellevància construïts a la Ciutat Vella, entre finals del segle XIX i mitjans del XX. Algunes d’elles tenen un estat de conservació deficient degut al seu nul manteniment, i en altres casos la seua localització visual resulta complicada a causa del deteriorament sofert pel pas del temps, o per la col·locació d’elements afegits posteriorment que dificulten la seua visió, com ara cablejats elèctrics o telefònics, canaletes, conduccions d’aigua, etc… Algunes d’aquestes plaques es troben fins i tot trencades o han estat objecte d’espoli o de vandalisme.

La desaparició de les muralles que constrenyien la ciutat fins a mitjans del segle XIX, va propiciar la seua expansió urbanística al llarg de les dècades següents, d’acord amb els successius plans d’eixample que s’hi van elaborar. Precisament al barri de l’Eixample podem trobar interessants edificis de tall eclèctic i modernista, els arquitectes i/o constructors dels quals volgueren deixar constància de la seua autoria i, en alguns casos, de la data de construcció, utilitzant aquest tipus de plaques o inscripcions.

També podem trobar-les al centre històric de la ciutat, tal com podeu veure en alguns exemples a les següents fotografies:

Inscripció d’autoria d’habitatge al carrer de Navellos. Enquadrat en groc on podeu trobar-la (fotografies pròpies).
Inscripció d’autoria d’habitatge al carrer de la Corretgeria. Enquadrat en groc on podeu trobar-la (fotografies pròpies).
Placa d’autoria d’habitatge al carrer Conte d’Olocau (fotografia pròpia)

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

El desaparegut fanal 529 de la Catedral de València.

El record d'un antic fanal d'enllumenat per gas, en una cantonada de la Catedral de València...

Una retolació de carrer feta manualment pels seus propis veïns.

Una curiositat més de la retolació de carrers a València...

Un vell testimoni de l’antic municipi independent de Benimaclet.

Una retolaciö esdevinguda testimoni viu d'un passat històric com a municipi independent...

Les antigues plaques d’identificació de Districtes i Barris de València.

Les plaques que identificaren Districtes, Barris i Illes de cases en el segle XIX...

Les antigues plaques d'”ASEGURADA DE INCENDIOS” a les façanes dels edificis de València.

Aquelles plaques indicaven als bombers els edificis on tenien que apagar el foc...