El ‘timbre’ del Micalet. Realitat o llegenda?

Existia una antiga llegenda que deia que a la base del Miquelet existia un punt precís, ubicat en una de les seues parets a prop de terral, que colpejant-lo amb una pedra transmetia nítidament el so fins a la “casa del campaner” de la torre. Una mena de “timbre” que, de ser certa, tindria quasi sis segles d’antiguitat: els mateixos que la pròpia torre campanar.

Els antics campaners, que com el seu nom indica eren els encarregats de tocar sonar les campanes de la torre de la Catedral, vivien en el propi Miquelet, concretament en el tercer cos de la torre. De fet hi van viure allà durant segles fins ben entrat el segle passat.
Al sostre de la sala on vivien hi ha uns forats per a on pugen unes cordes fins a les campanes, que tant diàriament com en celebracions especials, el campaner havia de fer sonar.

Aquesta llegenda deia que la finalitat d’aquest “timbre” era la d’avisar-los des del carrer del moment precís en què havien de fer replicar les campanes en celebracions o festivitats religioses especials, per tal de fer-les coincidir, per exemple, amb l’entrada o l’eixida de la Catedral dels seguicis religiosos.

Òbviament al campaner, donada la manca de finestres àmplies cap al carrer que tenia la sala on vivia en la torre, li era impossible veure tot allò que esdevenia a la superfície.

Una bonica llegenda. Més llegenda que realitat… o potser no?

Mai ningú m’havia sabut dir si aquesta llegenda podria ser veritat. Ni jo tampoc ho creia, ja que ningú coneixedor de la història de la Catedral, amb els que havia parlat, m’havien pogut argumentar que era, o havia sigut certa.

Fins que un dia un seguidor d’aquesta pàgina em va alertar. Em va escriure dient-me que aqueix dia havia estat fotografiant el timbre del Miquelet!!

Sorprès, el dia següent m’en vaig anar al Miquelet a comprovar si el que m’havia dit era cert. I, efectivament, allà estava: un discret forat ubicat a la part inferior de la paret de la torre, que pel seu aspecte semblava fet amb algun propòsit.

Però, aquell forat podria ser el famós “timbre” de la llegenda? I si no era així, i era un simple forat fet amb algun altre propòsit desconegut? Com podia comprovar-ho? Aquestes i altres preguntes em venien sobtadament al cap…

La contestació a les meues preguntes la vaig trobat aquella mateixa nit. I la vaig trobar a Internet, en trobar i visionar un interessant documental sobre la història de la Catedral de València. En un moment donat, els protagonistes del documental van fer la següent prova: algú colpejava amb una pedra xicoteta el mateix forat que jo havia vist, i un altre, a més de 25 metres de terra cap a dalt, situat a l’interior de l’antiga casa del campaner, escoltava nítidament el so de la pedra que colpejava baix.

En aquesta fotografia podeu veure el lloc emissor (el forat) i el receptor (casa del campaner) del “timbre” del campanar del Miquelet, i el sorprenent recorregut que fa el seu so entre els seus carreus massissos:

Amb aquesta prova es confirmava que la llegenda del “timbre” del Miquelet era una realitat, sis segles després d’haver estat acabada la torre.

Però, on es pot trobar el timbre del Miquelet? Si ens fixem bé quan passem per davant del campanar (amb “ulls curiosos”), just a la paret que s’enfronta amb la cantonada de la plaça de la Reina amb el carrer dels Brodadors, i a una alçada aproximada d’uns dos metres sobre terra, observarem el “timbre” en un dels carreus. Aquest és el seu aspecte i ací on indique en la fotografia el podeu trobar fàcilment:


L’esmentat documental on es va fer la prova del seu funcionament es diu “Del subsòl al cel, els tresors de la Catedral”, un interessant video-reportatge sobre la història de la Catedral de València. Vos recomane el seu visionat. Precisament en el minut 15’ podreu observar la prova.
Ací teniu l’enllaç on podeu trobar-lo:

https://docs.google.com/file/d/0B47TiV1yC3LccDZYZUlYT2Q1V1E/edit?pref=2&pli=1&resourcekey=0-5vBXbD7S7o-JYeXxM02z7A

Ací teniu el precís moment de la seua comprobació:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Perímetre=alçada: una curiositat geomètrica del Micalet.

La curiosa relació geomètrica del campanar més emblemàtic de València...

El campanar del Micalet. I perquè del Micalet?

La curiosa procedència del nom del Micalet...

L’antic “Micalet” de la Catedral de València.

La Catedral de València tingué un primitiu campanar, un "micalet" anterior al que coneguem a hores d'ara...

El remat gòtic del Micalet, que mai no fou realitat.

L'espadanya gòtica de la torre del Miquelet, que mai va arribar a fer-se...

Una antiga làpida que ens recorda la data de naixement del Micalet.

Una curiositat més, de les moltes que podem trobar al Micalet...

Una “presó” a la torre del Micalet.

Una curiositat més, entre moltes d'altres, que ens reserva la magnífica torre gòtica del Micalet...