Les empremtes de les bombes de la Guerra Civil, visibles al Palau del Marqués de Dos Aigües.

Fa unes setmanes vaig parlar de les empremtes encara ben visibles de la caiguda d’una bomba llançada durant la Guerra civil prop de l’entrada a l’esglèsia de Sant Joan de la Creu del carrer Poeta Querol de València.

Els impactes de metralla d’aquella bomba van deixar unes empremtes permanents en les columnes i els esglaons de l’entrada d’aquesta església, ben visibles encara passats més de 80 anys d’aquell trist esdeveniment.

Aquell bombardeig va ser potser el més mortífer que va patir la ciutat durant la guerra. Una d’aquelles bombes va caure també molt a prop, en el carrer de la Pau, matant a diverses persones que es trobaven en una perruqueria. En total van ser 125 els morts compatibilitzats i 208 els ferits en aquell raid dut a terme pels bombarders de l’Aviazione legionaria italiana, aliats del bàndol de Franco, que tenien la seua base d’operacions a l’illa de Mallorca.

Aquell terrible bombardeig va afectar també a l’Hotel Inglés i al Palau del Marques de Dos Aigües, ambdós edificis veïns de l’esmentada església.

Hi adjunte a continuació una fotografia publicada en la premsa de València el dia posterior a aquell atac, on es poden apreciar els nombrosos danys causats per les bombes a la façana de l’Hotel Inglés:

I aci podeu veure els danys causats en la façana del Palau del Marqués de Dos Aigües, sortosament no massa importants, ben al contrari dels produïts en l’hotel:


Si prestem una mica d’atenció i mirem “amb ulls curiosos” la façana del palau, encara serem capaços de descobrir algunes empremtes d’aquell bombardeig, no així en la de l’hotel, que va ser completament remodelada.

La majoria de les empremtes, causades per la metralla, en tractar-se d’un monument de rellevància, van ser reparades quan acabà la guerra.
En aquestes dues fotografies que hi adjunte a continuació, una d’elles pressa el dia següent del bombardeig i l’altra feta per mi mateix des d’aproximadament el mateix punt, s’hi pot apreciar dins del cercle roig el lloc precís d’alguns d’aquells impactes de la metralla sobre el Palau:


Alguns d’aquests impactes han sigut “reparats”, però altres no. Hi adjunte un parell de fotografies on es poden apreciar encara les empremtes d’aquella bomba:

I si mireu amb atenció u dels finestrals que es troben a peu de carrer, podreu descobrir-ne més marques que no van ser “reparades” desprès de l’atac. En les següents fotografies podeu veure on localitzar-les i el seu aspecte:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, als Tinglados del port de València.

Passades més de vuit dècades, encara són visibles les empremtes de les bombes caigudes en el port de la ciutat durant la Guerra civil...

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, a l’edifici de Docks del port de València.

Més de 80 anys després, les empremtes de les bombes que van caure sobre el port de València encara són bén visibles...

Adéu refugi, adéu!

La desaparició d'un xicotet refugi de la Guerra civil espanyola...

Les portes del “búnquer” del Portal dels Serrans.

Durant la Guerra civil espanyola, el portal dels Serrans esdevingué un veritable búnquer per protegir les obres del Museu del Prado procedents de Madrid...

El Copó de Miaja, un búnquer de la Guerra civil a la platja d’El Saler.

El búnquer que va ser construït a la costa per defendre la ciutat de València dels atacs franquistes durant la Guerra civil...

La troballa del refugi de la Guerra civil de Patraix.

València és una de les ciutats on més refugis antiaeris es va construir durant la Guerra civil. Desprès de molts anys, s'ha pogut saber on es trobava el refugi públic del barri de Patraix...