Les empremptes d’una bomba de la Guerra Civil, a la portada de l’església de Sant Joan de la Creu.

La ciutat de València va ser capital de la II República espanyola durant la Guerra Civil, concretament des de novembre de 1936 fins a octubre de 1937.

Degut a aquesta circumstància i a la seua posició estratègica com a important port de la mediterrània, la ciutat va patir durant aquella guerra nombrosos bombardeigs per mar i per l’aire, principalment procedents dels vaixells i dels avions de l’armada italiana, aliada de les tropes franquistes, que tenia la seua base d’operacions a l’illa de Mallorca.

El 14 de febrer de 1937 va començar aquell malson per a la ciutat. Va ser la data del primer atac. Durant aquella guerra la ciutat va patir més de 400 atacs amb el resultat de més de 800 morts.

Si passegem pel cèntric carrer Poeta Querol i passem per davant de la portada barroca de l’església de Sant Joan de la Creu, si prestem atenció a les seues dues columnes salomòniques que flanquegen l’entrada al temple, hi descobrirem fàcilment en un dels seus pedestals uns danys. Pareix com si algú li haguera “pegat un mos” a aquest pedestal.

Ací podeu veure el seu aspecte i on localitzar-los exactament:

Però no són els únics en aquesta església. També podem observar alguna cosa semblant en un dels seus esglaons de la entrada.

Doncs bé, aquests danys van ser produïts pels impactes de la metralla d’una bomba que va ser llançada el dia 26 de gener de l’any 1938 per sis bombarders de l’Aviazione Legionaria italiana. Els efectes de les diverses bombes que van caure sobre la zona en aquell raid van ser realment devastadors, ja que van produir 125 morts i nombrosos ferits. Va ser l’atac més mortífer que va patir la ciutat durant la guerra.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, als Tinglados del port de València.

Passades més de vuit dècades, encara són visibles les empremtes de les bombes caigudes en el port de la ciutat durant la Guerra civil...

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, a l’edifici de Docks del port de València.

Més de 80 anys després, les empremtes de les bombes que van caure sobre el port de València encara són bén visibles...

Adéu refugi, adéu!

La desaparició d'un xicotet refugi de la Guerra civil espanyola...

Les portes del “búnquer” del Portal dels Serrans.

Durant la Guerra civil espanyola, el portal dels Serrans esdevingué un veritable búnquer per protegir les obres del Museu del Prado procedents de Madrid...

El Copó de Miaja, un búnquer de la Guerra civil a la platja d’El Saler.

El búnquer que va ser construït a la costa per defendre la ciutat de València dels atacs franquistes durant la Guerra civil...

La troballa del refugi de la Guerra civil de Patraix.

València és una de les ciutats on més refugis antiaeris es va construir durant la Guerra civil. Desprès de molts anys, s'ha pogut saber on es trobava el refugi públic del barri de Patraix...