La curiosa torre “de guaita” de l’avinguda dels Tarongers.

Si passegem o circulem amb el cotxe per la conjunció del carrer Clariano amb l’avinguda dels Tarongers, a la vora d’un parc que s’ubica molt a prop dels edificis de la Universitat de València, si observem “amb ulls curiosos” advertirem la presència d’una solitària torre de figura troncocònica que presenta la seua part superior parcialment derruïda. El seu aspecte ens recorda vagament el d’una torre “de guaita”, de les que antigament utilitzaven musulmans i cristians per albirar l’horitzó a la cerca d’enemics que s’hi podien acostar

No obstant això, cal dir que aquesta interpretació es troba realment molt allunyada de la realitat. Perquè aquesta solitària torre era la base d’un antic dipòsit d’aigua per a locomotores de vapor, el qual es trobava a l’interior dels tallers de la Compañia del Ferrocarril Central de Aragón. Aquesta companyia era una empresa ferroviària espanyola que va operar diverses línies fèrries a Aragó i València durant el primer terç del segle xx.

Les portes de la torre estan tancades amb reixa per a evitar el seu accés a l’interior.

Antic dipòsit d’aigua per a locomotores, de l’Estació d’Aragó (Font: Blog La Valencia curiosa).

Aquells antics tallers, relacionats amb la desapareguda estació d’Aragó, estaven ubicats aproximadament a un quilòmetre de distància al nord de l’estació de viatgers en un conjunt de naus industrials de diverses mides i alçades. En elles es feien tasques d’ajust i muntatge relacionades amb les locomotores, a més d’albergar sales de motors, de calderes, de fargues, tallers de pintura i fusteria, magatzems i una cotxera per a vuit màquines.

Tallers de l’antiga Estació d’Aragó. La fletxa roja assenyala el dipòsit d’aigua i la torre que ho sostenia, la qual a hores d’ara encara roman a l’avinguda dels Tarongers (Font: Estación Valencia-Alameda, autor Enrique Augusto, ca. 1900. Archivo Histórico Ferroviario (AHF) / Blog Geneartis).

Plànol de l'”Estación de Valencia”, referit a la desapareguda Estació d’Aragó (Font: Archivo Histórico Ferroviario (AHF), Autor desconegut, any 1950) / Blog Geneartis)
Interior del taller d’ajust i muntatge per a locomotores, de la Compañía del Ferrocarril Central de Aragón (Font: Autor desconegut, ca. 1950; Archivo Histórico Ferroviario (AHF) / Blog Geneartis).

En diferents apunts publicats anteriorment en aquesta web, ja havia parlat de l’antiga Estació d’Aragó, i dels elements que hi havien sobreviscut a la seua desaparició l’any 1974.

Ací teniu els enllaços a aquests articles:

Doncs bé, encara que no era un element constitutiu directament de la desapareguda estació, aquesta solitària torre-basament que servia de dipòsit d’aigua per a les locomotores que arribaven a ella podem considerar-la com un testimoni viu d’aquells antics trens que comunicaven València amb terres aragoneses.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

La reixa exterior de la desapareguda Estació d’Aragó de València.

Un altre element característic més de la desapareguda estació d'Aragó, que es va lliurar de la desaparició...

Unes curioses torres situades a l’inici de l’avinguda d’Aragó de València.

Què fan tres curioses edificacions aïllades enmig de la rotonda de la plaça Saragossa de València?...

La marquesina de l’antiga Estació d’Aragó de València, esdevinguda teulada d’una fàbrica.

Un testimoni encara viu d'aquella antiga estació ferroviària de València...