Les troballes de la Via Augusta romana, al seu pas per València.

En alguns apunts publicats anteriorment, havia parlat d’una de les principals vies de comunicació que va fer servir l’imperi romà per a comunicar Roma amb els seus territoris conquerits a Hispania: la Via Augusta, anomenada així en honor de l’emperador romà August, qui va ser un dels artífexs de la remodelació i ampliació de l’antiga Via Heraclea establerta pels grecs en el segle VI a.C.

Cal dir que la Via Augusta esdevingué la calçada romana més llarga de la Península Ibèrica. Recorria més de 1.500 quilòmetres des dels Pirineus fins a l’actual ciutat de Cadis (una mena d’antic corredor mediterrani que tant de actualitat continua estant a hores d’ara, dos-mil anys desprès), travessant de nord a sud les actuals terres valencianes, i també la ciutat de València.

Cal dir també que no està gens clar si abans de l’arribada dels romans que fundaren la ciutat, la Via transcorria ja per aquesta zona, que devia de ser un àrea humida, travessada pel Túria i per diversos canals subjacents característics d’un delta, la qual cosa faria difícil el traçat del camí. Algunes troballes arqueològiques semblen apuntar que la Vía podria discórrer més be cap a l’oest, fóra d’aquesta zona humida creada pel riu, prop de la seua desembocadura a la mar.

El que sí és ben cert es que, una vegada Valentia Edetanorum va ser fundada l’any 138 a.C., la necessitat de què la ciutat estiguera ben comunicada amb Roma i amb altres ciutats romanes costaneres va fer que el seu traçat fora modificat per fer-ho passar per la ciutat, fent-lo coincidir amb el seu Cardus, carrer que els romans dissenyaven de Nord a Sud en les noves ciutats que fundaven. Al que les travessava d’Est a Oest l’anomenaven Decumanus.

Les excavacions fetes en el solar de l’Almoina fa unes dècades, ens van descobrir a 4 metres sota terra el primer tram físic de la Via Augusta o Cardus, al seu pas per la ciutat. I també del Decumanus.

Ací podeu el Cardus en aquesta fotografia del conjunt arqueològic de l’Almoina:

Anys més tard, concretament en 2009, quan es van realitzar els treballs d’ampliació de l’edifici de les Corts Valencianes, en el solar que s’ubica entre els carrers Salvador i Llibertat, els arqueòlegs van trobar al subsòl un nou tram de la Via d’uns 20 metres de llarg per 4,20 d’amplada, construïda amb grans blocs de pedra de fins a 35 centímetres de gruix.

Ací podeu veure’n una fotografia:

La direcció d’aquest tram era coincident amb el trobat anys enrere a l’Almoina, i confirmava plenament el traçat del Cardus per l’antiga ciutat romana.

En aquesta vista de Google maps podeu veure els trams de les dues troballes realitzades fins ara de la Via Augusta al seu pas per València. En groc l’hipotètic traçat, que de segur es trobara sota terra, i en roig els dos trams descoberts:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Una làpida funerària romana molt “particular”.

La funció i el missatge d'una sorprenent làpida romana...

La curiosa làpida romana amb el seu text epigràfic esborrat.

Una condemna a la memòria aplicada a una poderosa dona romana...

Anatellon, un llibert de la Valentia romana agraït a la seua ama.

Les làpides romanes conservades a la Basílica, ens proporcionen una preuada informació de la Valentia romana...

Sertoria Màxima, una dona de l’aristocràcia de la Valentia romana.

Sertoria Maxima visqué a València fa quasi dos-mil anys. Voleu saber com hem sabut d'ella, i alguna cosa sobre la seua vida?...

La Porta Saguntina, una de les quatre portes de la muralla romana de València.

Era la porta per la qual entrava la Via Augusta a la ciutat...

Ha aparegut la muralla romana de Valentia, en les obres de la plaça de la Reina?

Hem pogut trobar la muralla romana republicana de València, construïda fa vint-i-dos segles?