La Porta Saguntina, una de les quatre portes de la muralla romana de València.

L’any 1996 varen ser trobades unes ruines romanes en excavar-se un solar del carrer Salvador. Aquest solar havia estat adquirit pel Partit Popular quan governava la Generalitat Valenciana, per tal de construir un edifici amb el qual ampliar el de les Corts Valencianes.

Tanca del solar, al carrer Salvador.

Aquelles ruïnes descobertes durant la realització d’aqueix projecte, paralitzat en el seu dia per la crisi econòmica i desprès per decisió del nou govern de la Generalitat, van romandre molts anys al descobert en aquell solar, envoltades de brossa i brutícia.

Durant aquelles excavacions es va recuperar també un tresor de 195 monedes de plata i 6 de bronze d’època romana republicana, possiblement relacionat amb la destrucció que va patir la ciutat arran de la Guerra civil sertoriana. A més, es van trobar les restes molt deteriorats d’unes termes romanes d’època imperial, que es trobarien situades, per tant, just al costat de l’entrada nord de la ciutat, per la qual cosa serien de ràpid i fàcil accés per als visitants que hi arribaven per aqueixa porta.

En gener de 2019 les ruïnes van ser totalment cobertes de sorra per a aturar el seu deteriorament, desprès de produir-se nombroses queixes veïnals i d’alguns col.lectius en defensa del patrimoni.

Solar del carrer Salvador ple de brossa i bruticia, amb les ruïnes romanes a la vista, abans de ser cobertes de sorra.
Imatge del solar desprès de ser cobert de sorra per protegir les ruïnes romanes.

L’avaluació que van fer els arqueòlegs municipals d’aquestes ruines va confirmar l’existència en aquest indret d’una torre que formaria part del conjunt defensiu d’una de les quatre portes que tenia la muralla de la València romana republicana, concretament la de la porta nord, coneguda com “Porta saguntina, a la qual es trobaria adossada. S’anomenaria així perquè el camí que la travessava anava a la llavors important ciutat romana de Sagunt.

Torre adosada a la “Porta Saguntina” de la muralla de la Valentia romana.

Aquella porta era l’entrada de la Via Heraclea a la ciutat, coneguda desprès com Via Augusta en època imperial romana.

Figuració de la ciutat romana republicana. Enquadrada en groc, la Porta Saguntina.

Al seu pas per la ciutat, entrant per l’actual carrer Salvador, la Via coincidia amb el Cardus maximus, que la travessava de nord a sud. Quan eixia de la ciutat pel sud, ho feia per l’actual carrer de Sant Vicent Màrtir.

Torre defensiva i Porta Saguntina, en la Valentia romana republicana.

L’any 2016, la Secció d’Arqueologia de l’Ajuntament de València (SIAM) va emetre un informe en què concloïa que no pagava la pena invertir en la seua rehabilitació i exposició al públic, tant pel seu mal estat de conservació com per la seua escassa rellevància i el seu elevat cost.

Fa tot just uns dies es va constituir una comissió tècnica formada per representants de les Corts, la Generalitat i l’Ajuntament, per tal de desenvolupar un esborrany de bases d’un concurs d’idees per decidir el futur del solar, que posteriorment se sotmetrà a dictamen de veïns, col·lectius veïnals i ciutadania en general.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

L’únic llenç de muralla medieval cristiana existent a València.

La muralla tardomedieval cristiana que envoltava València, va desaparèixer a partir de l'any 1865. Només un llenç hi va sobreviure...

Un forat en la muralla islàmica de Balansiya?

Un forat en l'antiga muralla islàmica de València. Quina utilitat podria tindre?...

Una làpida funerària romana molt “particular”.

La funció i el missatge d'una sorprenent làpida romana...

L’únic llenç de la muralla islàmica de València conservat amb el seu pas de ronda.

El pas de ronda sobre la muralla islàmica de Balansiya...

La curiosa làpida romana amb el seu text epigràfic esborrat.

Una condemna a la memòria aplicada a una poderosa dona romana...

Anatellon, un llibert de la Valentia romana agraït a la seua ama.

Les làpides romanes conservades a la Basílica, ens proporcionen una preuada informació de la Valentia romana...