El secret del perfecte encaix del teginat del Saló del Consolat del Mar a la Llotja.

Fa un temps, en un apunt anterior, vaig parlar del meravellós teginat que podem trobar al sostre del Saló del Consolat del Mar de la Llotja de la Seda.

Explicava que aquest teginat no és original de l’edifici, sinó que hi va ser col·locat l’any 1920 procedent de l’antiga Casa de la Ciutat, ja desapareguda. Allà decorava el sostre del seu Saló Daurat, des de què va ser acabat per Joan del Poyo l’any 1426.

Desprès de patir un incendi el 1586, que li va causar importants danys materials i estructurals, en 1860 l’antic Ajuntament de la ciutat va ser enderrocat. Passats uns anys, es va prendre la decisió de muntar el seu teginat al sostre del Saló del Consolat del Mar.

Si ho observem amb atenció en la Llotja, encara tot i mirant “amb ulls curiosos”, de segur se’ns escaparà un curiós detall que potser puga ser perceptible a ulls d’experts. Les dimensions originals del teginat eren de 16 m. de llarg per 6,40 m. d’amplària, les que tenia el sostre del Saló Daurat de l’antiga Casa de la Ciutat. Però les dimensions dels sostre del Saló del Consolat són lleugerament superiors, de 18 m. per 7,25 m.

Així que per poder fer el seu acoblament, és va haver de suplementar, tant d’ample com de llarg, un mena de “postissos” que afectaven a les bigues número 2 (a l’inici de la sala) i 22 (a la fi de la sala). Són d’escaiola imitant fusta, amb dibuixos semblants als originals del teginat. Uns ulls experts podran detectar-lo, però uns “ulls curiosos” com els nostres probablement no.

Adjunte a l’apunt una fotografia actual del teginat a la Llotja, i també un antic gravat del Saló Daurat del desaparegut Ajuntament de València, en el qual s’hi pot observar al seu sostre (que hi he assenyalat en groc).

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

L’antic rellotge i campanes de la torre de la Llotja, ara al campanar de l’església de Campanar.

El rellotge i les antigues campanes de la torre de la Llotja dels Mercaders, a la parròquia del barri de Campanar...

L’arquitectura “medieval” a València del segle XIX, de José Aixà.

En el segle XIX i principis del XX, molts edificis medievals van ser "repristinats"...

Un desaparegut detall de l’ocupació militar borbònica de la Llotja.

Un desaparegut detall de quan la Llotja va esdevenir caserna militar de les tropes borbòniques en el segle XVIII...

El sorprenent error iconogràfic de la Mare de Déu, a la Llotja.

Una curiositat més de les moltes que ens ofereix la Llotja de la Seda...

La Llotja de la Seda: cinc segles d’esplendor i Patrimoni de la Humanitat.

La Llotja de la Seda o dels Mercaders, una meravella del gòtic civil europeu a València...

L’època en què la Llotja de la Seda esdevingué caserna militar.

Podeu imaginar-vos València sense la Llotja de la Seda? Crec que ningú. Però va estar a punt de succeir. Aquesta és la història...