Un llenç de la muralla islàmica, a l’interior d’una tenda de bicicletes.

L’antiga muralla musulmana de València va ser considerada “la més perfecta i bella de Al-Andalus”, segons el cronista Al-Udri.

Aquella magnífica muralla, que va ser construïda durant el regnat d’Abd-al-Aziz, nét de Almanzor, ara fa ja mil anys, es va anar integrant, diguem-ne “fusionant-se” al llarg del segles, amb els edificis que anaven construint-se de la ciutat. 

Així, podem trobar-la en llocs tan dispars i curiosos com a l’edifici d’una Fundació universitària nord-americana, a l’interior d’un forn de pa o dins d’una tenda de tatuatges.
Precisament aquests tres indrets es troben en les proximitats de la Porta de Serrans. I dos d’ells, els de la Fundació universitària i la tenda de tatuatges, es troben a la mateixa illa de cases, que ha resultat ser extraordinàriament prolífica, ja que. a més a més. en ella els arqueòlegs han trobat, entre d’altres restes de diverses èpoques, el que sembla ser un moll d’atracada de vaixells de l’època tardo-romana, en una època en què el Túria era navegable.


Fa un temps vaig poder parlar amb l’encarregat d’una tenda de lloguer, reparació i restauració de bicicletes noves i antigues, situada precisament en aquesta mateixa illa de cases, l’entrada de la qual està al carrer de les Roques.
L’encarregat, molt amablement, em va permetre entrar a la tenda, on vaig poder veure i fotografiar un llenç de la muralla islàmica que es troba al fons de la mateixa, i que també es perllonga per una xicoteta cambra annexa de la mateixa tenda i que és utilitzada per guardar eines i recanvis de les bicicletes.

El tros de llenç de muralla que vaig observar en aquesta botiga és exactament el mateix que es pot observar a la botiga de tatuatges situada a la plaça dels Furs. En tots dos casos estem veient el mateix mur, però el de la tenda de tatuatges correspon a la part d’intramurs (la qual donava a l’interior de la ciutat), i el de la tenda de bicicletes correspon a la seua part exterior, què donaria al raval de Roters situat extramurs de la ciutat islàmica.
Sense dubte, tota una curiosa i interessant troballa.


Hi adjunte un parell de fotografies que mostren la localització exterior d’aquesta tenda, per a que pugau localitzar-la amb facilitat si voleu observar la muralla, així com la pròpia muralla que vaig poder fotografiar al seu interior.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

L’únic llenç de muralla medieval cristiana existent a València.

La muralla tardomedieval cristiana que envoltava València, va desaparèixer a partir de l'any 1865. Només un llenç hi va sobreviure...

Un forat en la muralla islàmica de Balansiya?

Un forat en l'antiga muralla islàmica de València. Quina utilitat podria tindre?...

La Muralla islàmica sota l’antiga Universitat de València.

L'antiga muralla que envoltava la Balansiya andalusí, s'ens apareix de nou en els fonaments de l'antiga Universitat de València...

L’únic llenç de la muralla islàmica de València conservat amb el seu pas de ronda.

El pas de ronda sobre la muralla islàmica de Balansiya...

Els forats de la tàpia utilitzada per construir la muralla islàmica de València.

Encara podem observar la tècnica constructiva que es va utilitzar per a fer una muralla feta fa mil anys...

La “font islàmica” de la plaça de Nàpols i Sicília.

Un testimoni del passat islàmic de la ciutat...