En un apunt anterior havia parlat de les diverses columnes renaixentistes, procedents de l’espoli de l’antic complex religiòs-hospitalari de l’Hospital General de València, que podem trobar desubicades en diferents indrets del centre històric de la ciutat i d’algunes poblacions dels voltants.
Ací teniu l’enllaç a aquell apunt, del qual recomane la seua lectura abans de llegir aquesta entrada, si prèviament no ho heu fet:
En aquell apunt parlava de les columnes trobades a les places de Manises i del Portal Nou de la ciutat de València, però també en altres diferents indrets de les poblacions de l’Eliana i Montcada.
A l’Eliana podem trobar-ne una rematada per una imatge del Sagrat Cor de Jesús en un jardí de la urbanització Montesol, davant d’una ermita i envoltada d’un parc infantil.
La columna hi va arribar just després que en l’any 1974 s’enderrocara part de l’Hospital. El nou Hospital General s’havia ja mudat al seu actual emplaçament a l’avinguda del Cid.
La curiosa història de la seua arribada a l’Eliana, que segons tinc entès va ser reconstruïda per un sacerdot i un ex-alcalde del poble, diu que a principis dels anys 1970 un veí de la urbanització que tenia a la seua dona malalta, va fer la promesa de pagar l’escultura d’una imatge religiosa per al poble, si la seua dona es superava la seua malatia.
Finalment la dona va sanar completament, per la qual cosa el veí va pagar de la seua butxaca una imatge del Sagrat Cor de Jesús, tal com havia promés.
Però, clar, a la imatge li calia una peanya digna. I per això va recórrer a una influent amistat, la del llavors alcalde de l’Eliana Enrique Daries (que va governar el poble entre 1958 i 1979), que en aquella època era també diputat provincial.
L’alcalde va recórrer a les seues “influències” en la Diputació, propietària dels terrenys de l’Hospital, i va possibilitar que, d’alguna manera que desconeguem, una de les seues columnes renaixentistes fora sostreta del solar on s’ubicava l’Hospital l’any 1974 i transportada fins a l’Eliana per a servir de peanya a la imatge religiosa que el seu amic havia donat.
Estem parlant de l’espoli d’un patrimoni de gran valor històric que és de tots els valencians, i que com estem veient, es va fer servir en aquest cas per satisfer interessos particulars.
Ací podeu veure-la:


L’any 1981 una plaça del poble Montcada, la plaça del Quadrat, va ser remodelada. Però un bon dia, de manera desconeguda, hi van aparèixer quatre columnes antigues que no figuraven en els plànols originals de la remodelació.
Uns arqueòlegs de la localitat les van estudiar detenidament, i dictaminaren amb seguretat que no eren del poble. Quin era el seu origen, i com van arribar fins a Montcada?, es preguntava la gent del poble.

A hores d’ara ningú no té una resposta certa a aquestes preguntes. Però la similitud d’aquestes columnes en quant a forma, mida, tipus de pedra, volutes del capitell, longitud i circumferència dels tambors dels fusts, amb les que es conserven als jardins de l’Hospital, pareix confirmar que aquest era el seu origen.
Aquesta va ser també la conclusió d’un treball de recerca realitzat per alumnes d’un Institut d’Educació Secundària de Montcada amb motiu del 30é. aniversari de la remodelació de la plaça del Quadrat.

Aquell any de 1981 el llavors alcalde del poble, Leonardo Margareto, també era diputat provincial. I recordarem de nou que la Diputació de València era la propietària dels terrenys de l’Hospital.
Podem suposar que les influències de l’alcalde en la Diputació Provincial, igual que va succeir amb les de l’alcalde de l’Eliana del què hem parlat adés, van aconseguir d’alguna manera que quatre de les columnes que es trobaven en el solar del derruït Hospital foren sustretes i acabaren servint per a completar la remodelació d’una plaça de la seua localitat.
Si es confirmara aquesta suposició, fina ara amb bastants evidències de ser certa, estariem davant d’un altre cas més d’espoli del patrimoni de tots els valencians, posat al servei d’interessos particulars o polítics personals.