El desapercebut testimoni d’una antiga plaça ja desapareguda.

Segur que molts de vosaltres heu passat per aqueix indret moltíssimes vegades. Pujant pel carrer del Micalet girant cap a la porta barroca de la catedral i la plaça de la Reina. Just enfront del campanar, en l’edifici que fa cantonada entre la dita plaça i el carrer dels Brodadors, s’hi troba una vella placa de retolació d’una plaça que, de segur, sempre ens ha passat desapercebuda, al menys per a molts de vosaltres.

Però ben podem dir d’ella que es tracta d’una placa que ha sobreviscut miraculosament a les dràstiques reformes urbanístiques que va sofrir la plaça de la Reina durant el segle passat. I també que la seua presència ens transporta a un passat de segles anteriors en els que allà hi havia una plaça, una de les més importants de la ciutat, que va deixar d’existir fa unes dècades. Parle de la plaça del Micalet.

Ací podeu veure-la en el plànol del pare Vicent Tosca de 1704:

 

En les fotografies que hi adjunte a continuació podeu veure on trobar la placa en l’esmentada cantonada (encerclada en groc), i el seu aspecte actual amb lletres ja parcialment esborrades pel inexorable pas del temps, on es pot llegir “PLAZA DEL MIGUELETE”:

 

Adjunte també a continuació sengles fotografies antigues de la plaça, en la primera de les quals assenyale amb una fletxa groga la seua posició, i una segona de quasi un segle d’antiguitat, concretament de l’any 1926, en la qual s’observa una processó de la Mare de Déu de l’Assumpció arribant a la porta dels ferros pel carrer Saragossa (ara també desaparegut). Si mirem amb atenció aquesta fotografia, dalt a la dreta podem observar la placa de retolació de la que estem parlant, amb la seua característica forma romboïdal, i la mateixa cantonada de carreus que actualment també es conserva, dissenyada d’aquesta manera per permetre el gir dels carruatges de cavalls entre els carrers Saragossa i l’esmentada plaça:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Perímetre=alçada: una curiositat geomètrica del Micalet.

La curiosa relació geomètrica del campanar més emblemàtic de València...

El campanar del Micalet. I perquè del Micalet?

La curiosa procedència del nom del Micalet...

La curiosa història d’una font als jardins de Vivers.

Passejar pels jardins de Vivers de València és sempre...

L’antic “Micalet” de la Catedral de València.

La Catedral de València tingué un primitiu campanar, un "micalet" anterior al que coneguem a hores d'ara...

El remat gòtic del Micalet, que mai no fou realitat.

L'espadanya gòtica de la torre del Miquelet, que mai va arribar a fer-se...

Una antiga làpida que ens recorda la data de naixement del Micalet.

Una curiositat més, de les moltes que podem trobar al Micalet...