Hem trobat la desapareguda segona Porta gòtica de la Catedral de València?

Si passegem donant una volta sencera a la Catedral de València, de segur no podrà deixar de sorprendre’ns el fet que, sent un monument religiós d’estructura completament gòtica, les seues tres portes corresponguen a tres estils arquitectònics diferents.

Aquest singular eclecticisme fa d’ella un cas únic entre les gran catedrals europees, atorgant-li a més un gran valor històric i arquitectònic.

La porta més antiga de la Catedral és la romànica de la plaça de l’Almoina, construïda en el segle XIII. Una porta feta en un període en què el gòtic era ja predominant a tot Europa, però en el qual el romànic, ja en desús en el continent, encara gaudia de prestigi a la Corona d’Aragó. Per aquest motiu la primera porta de l’edifici fou realitzada en estil romànic:

A la porta romànica li va seguir cronològicament la gòtica de la plaça de la Mare de Déu, que es va construir a principis del segle XIV. Arran de la darrera rehabilitació feta ja fa unes dècades d’aquesta porta, però, es va descobrir que n’hi va haver una altra romànica anterior en el seu lloc, sense que s’haja pogut datar-se la seua construcció, però que probablament seria contemporània a la de l’Almoina:

I a la gòtica li va seguir en el temps la barroca de l’actual plaça de la Reina, construïda ja en el segle XVIII:

Cada porta és representativa de l’estil predominant en el temps en què va ser construïda.

Però en el lloc on es va fer la porta barroca, ja hi havia anteriorment una altra que donava entrada a la Catedral per aqueix indret, a l’igual que passa amb la dels Apòstols. I aquesta porta seria, amb completa seguretat, una porta gòtica, ja que es va construir en el segle XV, just quan es va ampliar la nau de la Catedral per integrar la Sala Capitular (hui Capella del Sant Calze) i el campanar del Micalet en el conjunt catedralici, que s’havien construït anteriorment exemptes del cos de l’edifici principal.

Però, perquè es va construir una porta barroca a on ja n’hi havia una gòtica més antiga?

La raó cal buscar-la en el fet que en el segle XVIII l’estil gòtic estava molt desprestigiat. La paraula “gòtic” prové del mot “got” (godo), que eren els pobles bàrbars del nord d’Europa. La porta barroca, la construcció de la qual va ser sufragada amb els diners d’una vidua que va morir dècades abans de què fora encetada, venia a substituir una porta “bàrbara”, que ja no era del gust d’aquella època.

La pregunta que els historiadors sempre s’havien fet és quin aspecte tindria aquella desapareguda porta gòtica que s’ubicava on ara hi ha la Porta dels ferros.
No hi existeixen gravats d’època, per la qual cosa és impossible imaginar-la.

A continuació hi adjunte la fotografia d’una maqueta de com era la Catedral abans de construir-se la porta barroca, on hi he enquadrat en groc l’antiga porta gòtica:

L’any 2014 es van realitzar a la Catedral de València uns treballs de restauració del passadís d’accés a la Capella del Sant Calze, i de la façana gòtica que dóna a la plaça de la Reina. Doncs bé, l’arquitecte conservador de la Catedral i responsable d’aquella restauració, Salvador Vila Ferrer, va trobar indicis, no només per endevinar com era aquella desconeguda porta gòtica, sinó per saber a on es trobava a hores d’ara.

Perquè segons les evidències trobades, aquella porta no es va destruir quan es va fer la nova porta barroca, sinó que es va desmuntar i es va traslladar pedra a pedra precisament fins a l’entrada de la Sala Capitular. Aquesta porta era poc visible fins que va ser acabada la restauració, ja que es trobava fins llavors recoberta d’una gruixa capa de pintura i de brutícia.

Ací podeu veure-la, ja restaurada:

Hi adjunte a continuació un enllaç a un reportatge de poc més de quatre minuts de durada, fet per DocumentArt per a l’arquebisbat de València, on es pot escoltar a Salvador Vila parlant de la restauració, i a on també es poden apreciar alguns detalls de la porta d’accés a l’actual Capella del Sant Calze que ell considera que podria tractar-se de la predecessora de la Porta dels ferros.

Ací teniu l’enllaç, per a què pugau veure-ho: https://www.youtube.com/watch?v=xXNyJKOirao

Gaudiu-lo!

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Una curiosa rectificació en la construcció de la Catedral de València.

Una curiositat més de les moltes que té la Catedral de València...

El campanar del Micalet. I perquè del Micalet?

La curiosa procedència del nom del Micalet...

El fotògraf Jean Laurent i el curiós calze gravat en un carreu de la porta romànica de la Catedral de València.

Un curiós calze gravat a la porta romànica de la Catedral de València, retratat en una antiga fotografia...

El pont del carrer de la Barxilla, inspirat en un projecte de Miquel Àngel.

La sorprenent inspiració del disseny pont del carrer de la Barxilla...

El desaparegut fanal 529 de la Catedral de València.

El record d'un antic fanal d'enllumenat per gas, en una cantonada de la Catedral de València...

Podem imaginar-nos una Catedral de València sense la seua porta del Apòstols?

Va estar a punt de succeïr en el segle XVIII. Podriem haver tingut una Catedral de València sense la porta dels Apòstols...