La “Tortada” de Goerlich, una plaça retrobada ‘a miquetes’.

Aquests darrers dies l’antiga plaça de l’Ajuntament de València, dissenyada per l’arquitecte i urbanista Javier Goerlich, ha estat objecte d’especial atenció per part de diversos mitjans de comunicació i també de les xarxes socials.

Aquella plaça, encara record viu per a molts valencians, va ser construïda durant la II República i va desaparèixer després de 30 anys de vida l’any 1961, durant el mandat del batlle de la ciutat Rincón de Arellano, per donar lloc a la gran esplanada central, tal com la coneixem a hores d’ara, la qual va ser destinada a servir d’aparcament de cotxes, rei i senyor de la ciutat en aquells temps.

Antiga “Tortada” de Goerlich.

Aquesta atenció tan especial ha estat provocat per l’aparició de diversos elements de la seua estructura a la localitat de Paiporta, i també a València, en aquest cas amuntegats en un solar de la seua perifèria.

D’aquella plaça, una de les seues parts més significatives era el seu Mercat de les flors, que s’havia construït sota la seua plataforma que s’hi trobava sobreelevada i era accesible a través de diverses escalinates.

La il·luminació i ventilació d’aquest mercat li era proporcionada per un òcul central arrodonit, al centre del qual se situava una font envoltada de 18 columnes, els quals eren els seus elements més caracteristics i distintius.

Font i columnata del Mercat de les flors.

Fins fa uns pocs dies, la font i sis de les seues columnes es trobaven localitzades en diferents parts de València, concretament a l’inici de l’avinguda de la Constitució (la font) i a les avingudes del Regne de València (cinc columnes, formant part del monument als maulets) i del Cid, en el límit amb Mislata (part d’una columna). De la resta dels elements de la plaça, res se sabia… fins a la setmana passada.

La setmana passada el diari Las Provincias va publicar una noticia en què es deia que Pilar Gregori, seguidora d’un conegut grup sobre història de València a Facebook, havia identificat una altra columna i quatre bancs de pedra com pertanyents a aquesta plaça, fet que primer va ser corroborat pel propi grup i desprès per Tono Giménez i la Fundació Goerlich.

La publicació d’aquesta notícia va desencadenar la publicació d’una altra, ben important, que havia estat ocultada pels seus coneixedors durant un any, per raons òbvies de discreció. Es tractava de l’aparició d’un solar situat a la ciutat de València, en el qual fa aproximadament un any l’autor d’aquesta web havia pogut identificar abundants restes de la plaça amuntegades, després d’haver rebut una notificació d’Alvaro Trespoli, un seguidor de Passejant València amb ulls curiosos.

En aquest solar vaig poder comprovar in situ l’existència en la seua superficie visible de diverses columnes del desaparegut Mercat de les Flors de Goerlich, unes 5 o 6, encara que molt possiblement davall de la muntanya de restes es podrien trobar-ne algunes més, així com altres elements de la plaça, com ara troços d’escalinates, de bancs, de balustrades, etc …, tot en un estat molt fragmentat i possiblement deteriorat. Aquesta muntanya de restes podria haver estat remoguda en temps prou recents, en haver-se realitzat algunes obres en les seues proximitats.

Fa uns dies vaig publicar un apunt sobre la troballa d’aquest solar. Ací teniu l’enllaç:

César Guardeño, president del Circulo por la Defensa y Difusión del Patrimonio Cultural, i Tono Gimenez, pogueren verificar tambie in situ als pocs dies la procedència de les restes, la qual cosa César va posar ràpidament en coneixement de les autoritats municipals.

Però les troballes recents de la Tortada de Goerlich no s’acaben ací. Perquè aquesta mateixa setmana Cesar Guardeño, després d’una encomiable tasca de rastreig i recerca de nous elements, els ha pogut localitzar també a Paiporta amb la col.laboració de Tono Giménez, concretament dues columnes parcials en sengles carrers de la localitat, aixi com un nou banc de pedra i cinc rematades de la balustrada del mercat, tots ells localitzats al seu cementeri municipal.

Fent un compte aproximat de totes les troballes fetes, incloses també les localitzades visualment al solar de València, podem dir que aproximadament 13 o 14 columnes de les 18 que composaven la columnata del Mercat de les flors estan ja localitzades (en estat sencer o parcial), així com 5 dels seus bancs de pedra i cinc rematades de la seua balaustrada. Amb tota seguretat, nous elements de la plaça i del seu mercat apareixeran al solar quant la muntanya de restes es desfaça i s’excave als seus voltants.

Però, quina és la raó de que s’haja produït aquesta gran dispersió dels elements d’aquella plaça?

Una hipòtesi exposada per Cesar Guardeño és que, tot just després de ser desmuntada l’any 1961, les seues restes pogueren haver estat abandonades a l’esmentat solar, llavors situat totalment fora de la ciutat, en un lloc sense vigilància ni tanca que ho protegira. És possible que, o bé persones particulars o membres dels consistoris municipals de València i Paiporta (o de més localitats que encara desconeixem), hi accediren per endur-se’n alguns dels seus elements més significatius, o aquells que es trobaren en millor estat de conservació, per ser col·locats en places, carrers, cementeris o jardins com a part del mobiliari urbà.

L’associació que presideix César ha demanat al consistori municipal de València l’obertura d’un expedient de protecció amb categoria de Bé de Rellevància Local (BRL) per a totes les peces conegudes existents a la ciutat. Això pemetria que qualsevol intent de robatori o agressió cap a alguna d’elles fora tipificat com a delicte contra el patrimoni. A hores d’ara, cap dels elements té protecció oficial.

El Circulo por la Defensa y Difusión del Patrimonio Cultural, la Fundació Goerlich i jo mateix des de “Passejant València amb ulls curiosos“, hem demanat a l’Ajuntament de València la posada en valor de totes aquestes restes en algun indret de la ciutat, com podria ser la futura plaça de l’Ajuntament remodelada, prevista per a l’any 2023. Sense dubte, seria una excel·lent ubicació que rendiria un digne homenatge a aquella emblemàtica plaça, encara viva en el record de molts valencians, i també al seu autor, Javier Goerlich.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

La curiosa raó del braç curt del creuer de l’antic Hospital General de València.

Perquè el creuer de l'actual Biblioteca pública de l'Hospital té un braç més curt que els altres?...

Les antigues columnes de les places de Manises i del Portal Nou.

Què fan dues antigues columnes desubicades en sengles places de València?

L’altra porta de l’antic Hospital General de València.

Una de les entrades a l'antic conjunt hospitalari de València...

La porta trashumant de l’antic Palau de Jura Real de València.

La interessant història d'una antiga porta d'un palau neoclàssic...

Adéu refugi, adéu!

La desaparició d'un xicotet refugi de la Guerra civil espanyola...

Què fa una portada del segle XVI en una església del segle XX?

Una antiga portada renaixentista, donant entrada a una església construïda en els anys 1950...