La troballa del refugi de la Guerra civil de Patraix.

En un apunt que vaig publicar fa un temps, parlava dels efectes actualment encara perceptibles que tingueren els bombardejos que es van produir sobre el barri de Patraix de la ciutat de València en març de 1939, quan la guerra ja estava tocant a la seua fi.

Comentava que una d’aquelles bombes va afectar diverses cases que es trobaven a la confluència dels carrers Pinet i l’Alcudia, ocasionant la mort a una xiqueta que tot just acabava de prendre la primera comunió a l’església parroquial del barri. En aquest enllaç podeu llegir aquest apunt:

Es tenia coneixement de l’existència d’un refugi públic en el barri, a més d’altres particulars ja coneguts que van ser excavats en algunes cases pels seus propietaris. Però no es tenia certesa d’on havia estat ubicat exactament.

Una investigació duta a terme l’any 2018 per l’historiador valencià Fernando Sanz Ruiz, juntament amb César Guardeño, president del Circulo para la Defensa y Difusión del Patrimonio Cultural, va lograr determinar amb exactitud l’indret on es trobava la seua entrada, a l’espera d’una posterior confirmació que haurà de fer-se amb geo-radar. La seua recerca els va ser confirmada per tres veïnes del barri que van viure la Guerra civil i amb les que parlaren, Pilar Pascual Caballero, Paquita Salvador Albert i Maria Teruel Salvador.

L’entrada al refugi es situava molt a prop de l’indret on havia caigut la bomba de la qual parlava al principi d’aquest apunt, concretament sobre un antic bancal d’horta situat davant dels numeros 11 i 13 del carrer de l’Alcudia.

Carrer de l’Alcudia, a Patraix. La fletxa groga assenyala la situació de la possible entrada al refugi de la Guerra civil (fotografia pròpia).
Assenyalat amb una fletxa groga, situació de la probable entrada al refugi públic de la Guerra civil, al barri de Patraix (fotografia pròpia).

D’aquesta entrada al refugi encara podem veure a hores d’ara un xicotet buit que ens indica on estaria situada. En la fotografia de capçalera i en aquesta fotografia podeu veure-ho amb més detall:

Probable entrada al refugi públic de la Guerra civil, al barri de Patraix (fotografia pròpia).

Sobre aquest bancal es va construïr fa pocs anys un poliesportiu que pertany al Col.legi Hermes, situat molt a prop. Com que d’aquesta obra no es van fer fonaments (simplement es va aplanar i compactar el terreny), el refugi probablement romandrà intacte, tal com era durant la guerra, a l’espera que algun dia es puga excavar per determinar amb precisió les seues característiques.

Compartir aquesta publicació

Publicacions relacionades

La històrica fotografia del quadre de Las Meninas a l’església del Patriarca.

El famós quadre de Velázquez, Las Meninas, al Col.legi del Patriarca de València...

Uns solitaris xalets al barri de Patraix.

Què fan uns solitaris xalets prop del centre de la ciutat?...

L’església que va sorgir d’unes cavallerisses.

El sorprenent origen de l'actual església de Patraix...

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, als Tinglados del port de València.

Passades més de vuit dècades, encara són visibles les empremtes de les bombes caigudes en el port de la ciutat durant la Guerra civil...

Un antic taulell d’identificació de “MANZANA”, al barri de Patraix de València.

Una altra curiositat històrica que ens reserva el casc antic del barri de Patraix...

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, a l’edifici de Docks del port de València.

Més de 80 anys després, les empremtes de les bombes que van caure sobre el port de València encara són bén visibles...