L’antic mainell desaparegut de la Porta dels Apòstols de la Catedral.

Si passegem per la plaça de la Mare de Déu de València, podrem admirar la bellíssima portada gòtica de la Catedral.

Però cal dir que hi ha un detall en ella, o més bé la seua manca, que potser hi trobarem a faltar, a poc que tingam coneixement de quins són els elements més característics de les portades de les grans catedrals medievals.

Fent un repàs molt superficial, podem dir que els principals elements que caracteritzen les portades gòtiques són: les arquivoltes apuntades, el timpà, els brancals i la columna central de la porta, anomenada mainell.
La de València en té els tres primers esmentats, però manca precisament l’últim d’ells, el mainell.

Cal dir que aquesta manca del mainell no és en absolut originària, ja que la porta es va construir a principis del segle XIV amb aquesta columna central, com era habitual en les portes gòtiques d’influència francesa, com és el cas de la Porta dels Apòstols.

Conegut aquest sorprenent detall, la pregunta que de segur ens farem a continuació és quan i, sobretot, el per què va ser eliminat aquest element de la Porta.

Responent a la primera pregunta, el “quan”, cal dir que la Porta gòtica de la Catedral de València tingué el seu mainell durant més de dos segles, des de la seua construcció fins a l’any 1599. Aquell any va ser desmuntat pel llavors mestre d’obres de la catedral, Vicent Leonart.

I responent a la segona de les preguntes, cal dir que el motiu d’aquesta sorprenent decisió no va ser un altre més que el de poder permetre el pas des del carrer a l’interior de la catedral de les andes processionals en honor al màrtir romà Sant Mauro.

Les relíquies del màrtir, membre d’una familia que va ser martiritzada pels romans per no voler renegar de la seua fe cristiana, en temps de les grans persecucions als cristians de l’emperador Dioclecià, havien sigut donades al Patriarca Ribera pel papa Clement XIII, per tal de prestigiar el Reial Col·legi-Seminari del Corpus Christi, on es conserven actualment.

Imatge de Sant Mauro a la Basílica de Porec, Croàcia, on va ser bisbe.

L’arribada d’aquestes relíquies des de Roma a la ciutat tingué lloc el 12 de desembre de 1599 amb una gran magnificència, com si fora el dia de Corpus Christi, amb tots els gremis del Cap i casal presents en la processó, amb les cases de la ciutat profusament engalanades i amb una gran gentada als carrers.

Atès que hi havien de ser custodiades a la catedral, es va considerar necessari desmuntar el mainell original de la portada gòtica per tal de permetre el pas de la processó que anava a dur les esmentades relíquies, i de tot el públic que hi anava a acudir a la corresponent celebració.
Però, què es va fer amb aquell mainell gòtic, una volta va ser desmuntat de la portada?

Aquell mainell tenia a la seua part superior, situat just davall del timpà de la porta, la imatge de Santa Maria, titular de la Catedral, amb el xiquet Jesús en els seus braços.
Doncs bé, aquesta escultura no va ser retirada, sinó que es va incorporar al propi timpà de la Porta, on podem contemplar-la actualment envoltada de vuit àngels tocant instruments musicals.

És probable que aquestes figures dels àngels músics estigueren ja presents al timpà quan la figura de la Mare de Déu encara estava al mainell, ja que l’actual posició de la Verge s’hi observa molt justa respecte als dos àngels que té a dreta i esquerra, que pràcticament estan tocant-la, per la qual cosa podriem pensar que la Verge va ser literalment “encaixada” allà enmig, d’una manera una mica forçada.

Timpà de la portada dels Apòstols de la Catedral de València, on s’observa la posició una mica “forçada” de la Mare de Déu enmig dels àngels que la envolten.

Hi adjunte la fotografia d’una porta gòtica que de segur seria prou semblant a la dels Apòstols de València, on hi he assenyalat el seu mainell, probablement paregut al que hi tindria originalment fins que va ser retirat l’any 1599.

Mainell de la portada gòtica d’una catedral.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Una curiosa rectificació en la construcció de la Catedral de València.

Una curiositat més de les moltes que té la Catedral de València...

El campanar del Micalet. I perquè del Micalet?

La curiosa procedència del nom del Micalet...

El fotògraf Jean Laurent i el curiós calze gravat en un carreu de la porta romànica de la Catedral de València.

Un curiós calze gravat a la porta romànica de la Catedral de València, retratat en una antiga fotografia...

El pont del carrer de la Barxilla, inspirat en un projecte de Miquel Àngel.

La sorprenent inspiració del disseny pont del carrer de la Barxilla...

El desaparegut fanal 529 de la Catedral de València.

El record d'un antic fanal d'enllumenat per gas, en una cantonada de la Catedral de València...

Podem imaginar-nos una Catedral de València sense la seua porta del Apòstols?

Va estar a punt de succeïr en el segle XVIII. Podriem haver tingut una Catedral de València sense la porta dels Apòstols...