L’històric plànol de València del Pare Tosca, fet maqueta al MuVIM.

Fa unes setmanes vaig fer una entrada a la pàgina, en què parlava de l’evolució històrica dels plànols de la ciutat de València, al llarg dels últims segles.

En ella parlava, més en particular, del magnífic plànol que ens va deixar en herència el Pare Tomàs Vicent Tosca, un pre-il·lustrat valencià que, amb moltes dosis de paciència, perseverança i bon fer, va elaborar un plànol de la ciutat de principis del segle XVIII que encara, a hores d’ara, segueix admirant a propis i estranys per la seua particular precisió en reflectir en perspectiva cavallera els detalls de centenars d’edificis, palaus, esglésies, arbres, horts, carrers i places de tota la ciutat, així com de la muralla gòtica que llavors envoltava València.

Les mesures realitzades actualment amb fotografia aèria precisa de la Ciutat vella del Cap i casal, ens mostren que la precisió de les mesures i proporcions del plànol del Pare Tosca presenten només una desviació màxima 20 centímetres en tot l’anell històric de la ciutat. Un detall que no ens deixa de sorprendre i que sembla quasi increïble, la qual cosa ens mostra l’extraordinària precisió del treball de Tosca, conegut popularment en la seua època com el “Capellà de les ratlletes”.

Al Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) es pot visitar des de fa un temps una exposició (que ha esdevingut permanent) sobre aquest històric plànol, on a més es pot admirar una magnífica maqueta a escala feta de plàstic i matacrilat que reprodueix fidelment la València del plànol de Tosca.

Maqueta del plànol del pare Tosca, al MuVIM.
Detall de la maqueta del plànol del pare Tosca, al MuVIM.

Una maqueta que, segons em va confessar personalment el seu autor -a qui vaig tindre la oportunitat de conèixer en el propi MuVIM-, va guanyar un premi de la Diputació de València, desprès d’un treball de quatre anys d’elaboració.

Vos recomane la visita d’aquesta exposició i de la maqueta.

En el video que hi adjunte a continuació, fet per Vicente Viana, podeu contemplar-la i gaudir-ne, amb prou de detall. Però la visita al museu per fer-ho al natural resulta imprescindible. Ací teniu l’enllaç: 

MAQUETA DEL PLÀNOL DE VICENT TOSCA, AL MUVIM DE VALÈNCIA.

Gaudiu-lo!

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

El Garatge Guimerà, un garatge d’un altre temps.

Una garatge que ha desafiat impassible el pas del temps...

Els antics panells ceràmics de Philips.

Els únics panells ceràmics publicitaris que romanen a València...

La “finca dels collons” de València.

La finca que deixava bocabadats a molts dels viatgers que arribaven a València per l'Estació del Nord...

La font viatgera del Monestir de la Valldigna.

Una antiga font que va viatjar entre Simat de la Valldigna i València...

Les fonts “franceses” de València.

Les fonts "franceses" van ser de les primeres instal.lades a la ciutat després de l'arribada de l'aigua potable...

Els antics cantons arrodonits del centre històric de València.

Perquè els cantons dels antics palaus nobiliàris s'arredonien?