La font viatgera del Monestir de la Valldigna.

Si visitem el Monestir de Santa Maria de la Valldigna, un monestir de l’ordre del Cister que va ser fundat pel rei Jaume II a finals del segle XIII, als jardins que n’hi ha entre la Porta Reial i l’església hi trobarem una font que té una història ben curiosa que la relaciona amb la ciutat de València. Es tracta de la font dels Tritons.

La font està tallada en pedra de marbre de colors gris i rosa, i presenta un plat amb quatre canelles en forma de mascarons, al centre del qual s’alça un pinacle sortidor decorat a la base amb caps de mostres i dofins, dels quals rep el nom “dels Tritons”.

Font dels Tritons, al Monestir de la Valldigna (fotografia pròpia).
Els tritons de la font dels Tritons del Monestir de la Valldigna (fotografia pròpia)

La font va ser construïda per al monestir l’any 1740. L’any 1835 el decret de Desamortització de Mendizabal, que afectava els béns del clergat, va suposar la dissolució de la comunitat monàstica cistersienca de la Valldigna i del seu senyoriu, així com l’exclaustració del cenobi i la venda de tots els seus béns. La conseqüència de tot allò va ser que la major part dels edificis monacals van ser enderrocats, i les peces amb què havien estat erigides van ser venudes com a material de construcció. Els béns mobles i fons documentals que havien estat atresorats per la comunitat es van dispersar, seguint els passos dels monjos exclaustrats.

Finalment, algunes peces d’especial interès, com ara la font dels Tritons o el claustre alt del Palau de l’Abat, van ser venuys i reubicadts L’Ajuntament de València va comprar l’any 1852 la font, la qual va ser instal.lada dos anys més tard a la plaça de Sant Llorenç, davant de l’actual palau dels Borja, on a hores d’ara s’ubiquen les Corts Valencianes. Algunes dècades més tard, concretament l’any 1911, l’Ajuntament va decidir traslladar-la als jardins del Real.

Fotografia de la font dels Tritons, quan estava ubicada als jardins del Real.de València.

L’any 1991 la Generalitat Valenciana va adquirir el monestir, que es trobava en una completa ruïna. A partir d’aquell moment van començar les tasques de restauració, recuperació i conservació, entre les quals es van incloure la recuperació de la font dels Tritons, fet que es va produir l’any 2005.

Al març de 2006, coincidint amb l’inici dels actes centrals del Dia de la Valldigna, que commemoraven la fundació del cenobi per una ordre del rei Jaume II el Just promulgada el 15 de març de 1298, es va inaugurar el nou emplaçament de la font.

El monestir recuperava així, 154 anys després, un dels seus elements més distintius, després d’haver estat durant tot aquest temps a les places i jardins de València.

Font dels Tritons, ja ubicada al Monestir de la Valldigna, recuperada 154 anys desprès de la seua venda a l’ajuntament de València (fotografia pròpia).

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

El Garatge Guimerà, un garatge d’un altre temps.

Una garatge que ha desafiat impassible el pas del temps...

Els antics panells ceràmics de Philips.

Els únics panells ceràmics publicitaris que romanen a València...

La “finca dels collons” de València.

La finca que deixava bocabadats a molts dels viatgers que arribaven a València per l'Estació del Nord...

Les fonts “franceses” de València.

Les fonts "franceses" van ser de les primeres instal.lades a la ciutat després de l'arribada de l'aigua potable...

Els antics cantons arrodonits del centre històric de València.

Perquè els cantons dels antics palaus nobiliàris s'arredonien?

Una antiga Casa obrador que ha sobreviscut sense alteracions el pas del segles.

Una antiga Casa obrador conservada miraculosament tal com era originalment...