La històrica fotografia del quadre de Las Meninas a l’església del Patriarca.

En diferents articles publicats en aquesta pàgina web havia parlat del trasllat que es va fer a partir de novembre de 1936 de les obres d’art del Museu del Prado i d’altres museus de Madrid a València, a fi de posar-les fora de perill dels bombardejos que en aquella època estava patint la capital d’Espanya per part de les tropes del general Franco. A continuació podeu trobar l’enllaç a un d’ells:

Dues van ser les destinacions que es van habilitar a València per refugiar aquelles obres: el portal de Serrans i l’església del Col·legi del Patriarca. Per això els dos edificis van haver de ser convenientment reforçats, per tal que les obres d’art que anaven a allotjar foren adequadament preservades davant la possibilitat de patir algun bombardeig.

Una de les grans obres pictòriques que es van guardar al Patriarca va ser la de Las Meninas de Velázquez. El quadre va arribar a València l’11 de desembre de 1936 procedent de Madrid, en un comboi especial per carretera que anava envoltat d’escepcionals mesures de seguretat.

A continuació podem veure la fitxa d’entrada del quadre al Reial Col·legi Seminari del Patriarca:

Trasllat per carretera de les obres de El Prado a València.

Durant un temps el govern espanyol va considerar la possibilitat d’enviar algunes de les obres més valuoses del tresor artístic espanyol fora del país, per tal d’assegurar-ne una millor protecció. En concret s’havia parlat del museu del Louvre, amb motiu de l’Exposició Internacional que s’anava a celebrar a París entre els mesos de maig i novembre de 1937. Aquesta possibilitat va arribar a ser debatuda fins i tot en un Consell de Ministres, però finalment la decisió que es va prendre va ser la de que les obres havien de continuar allotjades a València, tot i que 150 d’elles ja havien estat preparades per al seu trasllat a París.

Cartell de l’Exposició Internacional de París de l’any 1937.

Aquella decisió no va ser entesa internacionalment, suscitant algunes crítiques. Entre elles la publicada a través d’una carta adreçada al prestigiós diari The Times per Sir Frederic G. Kenyon, exdirector del British Museu, en què es preguntava: “¿Té alguna raó el govern republicà d’Espanya per no explicar al món les mesures que ha pres respecte a la seguretat dels tresors de què és responsable?”.

El govern republicà espanyol va respondre a la dita carta a través del seu ambaixador al Regne Unit, Pablo de Azcárate i Flórez, que va convidar públicament al seu autor a visitar València per comprovar personalment l’estat de conservació dels quadres i les mesures que s’hi havien pres per preservar-los.

La invitació del govern espanyol va ser acceptada. A l’agost d’aquell any, l’exdirector del Museu Britànic, juntament amb Sir James Gow Mann, director i conservador de la Wallace Collection, van viatjar a València.

Després de visitar el portal de Serrans, van anar al Col.legi del Patriarca. Allà van triar per ser vist el quadre de Las Meninas de Velázquez. Després de comprovar el perfecte estat de conservació del quadre, l’equip va decidir fer-se una fotografia amb l’obra a l’interior de l’església, tot just al costat de la capella que havia estat reforçada per contindre les obres d’art, com a testimoni que el quadre havia estat inspeccionat. L’indret escollit de l’església per fer-se la fotografia fou el mur esquerre del seu transsepte. El quadre va ser recolzat sobre el dit mur, just davall de la pintura mural de Bertomeu Matarana titulada “Tortura del foc en el martiri de Sant Vicent Màrtir”.

Plànol de l’església del Patriarca. Assenyalat amb una fletxa groga, el mur del transsepte on es va recolzar el quadre de Las Meninas per a fer la fotografia. Enquadrat en roig, la capella que es va reforçar per a contindre les obres d’art, entre elles el quadre de Velázquez.
Històrica fotografia del quadre de Las Meninas de Velázquez, al Col.legi del Patriarca.
Assenyalat amb una fletxa, el mur del transsepte de l’església on es va recolzar el quadre de Las Meninas per a fer la fotografia (fotografia pròpia).
Composició feta amb la fotografia publicada a The Times, amb una fotografia actual (font: César Guardeño, CaminArt)

Aquesta històrica fotografia va ser publicada al diari The Times el 3 de setembre de 1937. En la mateixa apareixen posant al costat del quadre l’equip anglès format per Sir Frederic Kenyon i Sir James Gow Mann, junt a Timoteo Pérez Rubio, President de la Junta Central del Tresor Artístic, entre d’altres membres que formaven part d’aquesta junta.

Periòdic The times de 3 de setembre de 1937, on apareix la fotografia del quadre de Las Meninas a l’església del Patriarca.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, als Tinglados del port de València.

Passades més de vuit dècades, encara són visibles les empremtes de les bombes caigudes en el port de la ciutat durant la Guerra civil...

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, a l’edifici de Docks del port de València.

Més de 80 anys després, les empremtes de les bombes que van caure sobre el port de València encara són bén visibles...

Adéu refugi, adéu!

La desaparició d'un xicotet refugi de la Guerra civil espanyola...

Les portes del “búnquer” del Portal dels Serrans.

Durant la Guerra civil espanyola, el portal dels Serrans esdevingué un veritable búnquer per protegir les obres del Museu del Prado procedents de Madrid...

El Copó de Miaja, un búnquer de la Guerra civil a la platja d’El Saler.

El búnquer que va ser construït a la costa per defendre la ciutat de València dels atacs franquistes durant la Guerra civil...

La troballa del refugi de la Guerra civil de Patraix.

València és una de les ciutats on més refugis antiaeris es va construir durant la Guerra civil. Desprès de molts anys, s'ha pogut saber on es trobava el refugi públic del barri de Patraix...